Világraszóló zenelánc Hollywoodtól Sopronig – videó

A Karantén Zenelánc Czomba Imre, a Magyarországról elszármazott, Los Angelesben élő zenész, zeneszerző ötlete. A soproni zenész házaspár, Papp Gyula és Sárdy Barbara örömmel mondtak igent az azóta egyre népszerűbb videóban való együttműködésre.

Máthé Erika

– Czomba Imrét több mint húsz éve ismerem, néhány évig együtt zenéltünk Zorán kísérő zenekarában. Aztán ő kiment Amerikába, de a barátságunk megmaradt. Amikor megkeresett a zeneláncprojekttel, a legnagyobb szeretettel szálltunk be – mondta lapunknak az előzményekről Papp Gyula zenész, zeneszerző, a Skorpió, Dinamit, Mini, P. Mobil nagynevű billentyűse.

– A járványhelyzet hozta ezt a projektet. Minden nagy munkámat elhalasztották, lemondták, de hiányzott a zene a barátaimmal. Abban biztos voltam, hogy nem szeretnék „vírushimnuszt” vagy „mentsük meg a világot a dalunkkal” típusú videót. Egy ártatlan kérdésemre százkilencvenketten mondtak igent tizenhat országból – mesélte a Kisalföld megkeresésére Czomba Imre. – A lánc ötlete csak akkor fogalmazódott meg bennem, amikor láttam, milyen sokan csatlakoznának, és persze senkit nem akartam kihagyni. Fogtam a kezüket és formáltam, hangszereltem mindent, hogy lehetőség szerint legyen valamiféle egység – mondta.

– Imre megírt egy négyütemes zenei témát, megadta a tempót és azt kérte, írjuk hozzá a saját négyütemű improvizációnkat, bármilyen műfajban, bármilyen hangszerelésben. A mi kis részünkbe Papp Gyula találta ki a harmóniamenetet, én az énekdallamot, de a gitárost meg a basszusgitárost is én hívtam – mesélte Sárdy Barbara ismert soproni énektanár, korrepetitor, énekesnő. – Viszont a dobost és Miklósa Erikát már Imi tette be hozzánk. Vagyis összekötött olyan zenészeket, akik valószínűleg az életben nem játszottak volna együtt.

Barbara azt is elmesélte, hogy a többiek négy ütemével csak a dal bemutatóján találkozott, addig mindenki csak a saját részét ismerte. – Olyan érdekes, hogy ez a sok, műfajilag különböző négy ütem egységes képet alkot. Boldog vagyok, hogy ilyen színvonalas produkció lett belőle. Nagyon megtisztelő ebben részt venni, mégis csak Kenny G, Alphonso Johnson, meg olyanok szerepelnek benne, akiket csak külföldi lemezborítókról ismerek. Ugyanezt mondhatom a magyar kollégákról is. Nem tudom, mikor lett volna alkalmam Balázs Fecóval vagy a Singer Streettel közös dalban szerepelni.

– Azt gondolom, gyönyörű lett a végeredmény. Csodálatos dolog, hogy földrészeken keresztül ilyeneket lehet csinálni – tette hozzá Papp Gyula.

Czomba Imre több mint öt éve dolgozik hollywoodi produkciókban, amelyeknek velejárója a híres zenészekkel való jó kapcsolat. – Kenny G például örömmel jött az első hívásra és másnap küldte a videóját az általam írt kotta alapján feljátszott szaxofonsávval. Ezzel szerettem volna egy kis mosolyt csalni minden elkeseredett zenész barátom arcára – mondta, hozzátéve: a visszajelzések pozitívak a szakma és a projektben szereplő hírességek részéről is.

– Hollywood is felfigyelt a dalra, rengeteget szerepel az amerikai sajtóban. Az egyik újságíró felhívta rá a figyelmem, hogy ennyi magyar zenész talán még nem is szerepelt a nemzetközi médiában. Kellemetlenségem csak annyi van, hogy kaptam néhány üzenetet, hogy nekem miért nem szóltál? Természetesen ez a projekt kicsiben olyan, mint Hollywood: jókor jó helyen kell lenned és időben reagálni a felkérésre.

Hozzátette, van folytatása a projektnek, nemsokára az is megjelenik. – Körülbelül negyven énekes jelentkezett, akiknek kénytelen voltam egy másik dalt írni. Nagyon vidám lett, nem emlékeztet karanténvideóra, ez is volt a célom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában