Versvándor járta Radnóti Miklós útját Bortól Abdáig – videón a harmadik stáció

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor tavaly nyár végén tragikus utat járt. Radnóti Miklós születésének 110. évfordulóján végigment az „erőltetett menet” összes stációján. A 850 kilométeres út Borból, az egykori gyalázatos munkatábortól indult és Abdán végződött.

kisalfold.hu

Harmadik rész

„Lager Heidenau, Zagubica felett a hegyekben” – írta Radnóti a bori notesz több verse keletkezési helyéül. Ebben a részben eljutottunk oda, ahova az egykori 14 éves kunszentmiklósi kisdiák nagyon vágyott eljutni. A fogolytáborba. S most az egykori kis srác 25 év után elmondhatta „ott” a Hetedik eclogát. A vers bölcsőjében. „Radnóti nyomában” – A harmadik rész.

25 nap, három ország, 850 kilométer

Az erőltetett menet Bortól Abdáig. Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklatra vállalkozott a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére.

A tanár úr útjáról és Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikájáról „Lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel Győrben és Pannonhalmán is tartott előadást diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

Dokumentumfilm

Először Pannonhalmán találkoztunk a versvándorral, aztán a teljes útjáról írtunk riportot. Most 13 részben bemutatjuk a lélekfacsaró utazásról készült dokumentumfilmet.

„Radnóti nyomában” – Tóth Péter Lóránt útjáról a szabadkai Pannon RTV 13 részes dokumentumfilm-sorozatot készített. A sorozat rendezője Herczeg Zsolt, operatőrök: Lukács Attila és Szalai Adrián, vágó: Horvát Inesz. A Pannon RTV elérhetőségét ide kattintva találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában