Trianon 100 megemlékezés

2020.05.30. 18:01

Különleges koncertet adott Rákász Gergely a győri Széchenyi téren – fotók, videó

Trianon századik évfordulója alkalmából tartott különleges megemlékezést Rákász Gergely orgonaművész a Széchenyi téren szombat este.

kisalfold.hu

Fotós: CSAPO BALAZS

Fotós: CSAPO BALAZS

A gyásztól a reményig ívelt az előadás

Trianon századik évfordulója alkalmából tartott különleges megemlékezést Rákász Gergely orgonaművész sajátos eszközeivel szombaton este a Széchenyi téren. Ahogy gyakran szokta, nemcsak a muzsikát, gondolatait is megosztotta a közönséggel, az eső ellenére „arrajáró” emberekkel.

- Azt mondják, magyar az, akinek fáj Trianon. Én is idesorolom magam. Se kiköpni, se lenyelni nem tudom ezt az évfordulót. Égő seb, hogy hazánk kétharmadát igazságtalan körülmények között elveszítettük. Én, nem tudok cselekvés nélkül nézni az eseményekre. Azt gondoltam, ha már itt van ez a száz év, nézzük meg, milyen lehet a következő száz. Arra gondoltam, hogy én mit tennék. Azt gondolom, kezet kell nyújtani az országhatárokon túl élőknek. Éreztetni kell velük, hogy ugyanúgy a testvéreink, a nemzettársaink, a szeretteink, mint ahogy száz évvel ezelőtt- osztotta meg lapunkkal gondolatait az orgonaművész az évforduló kapcsán, majd arról is beszélt, hogy ő mit tesz ezért a mindennapokban. – Gyakran járok koncertezni a történelmi Magyarország területére. Remek kapcsolatom van az ott élőkkel, nemcsak a magyarokkal. Személyes tapasztalataimból fakad, hogy igenis lehet együtt élni.

Szombat este a megemlékezésen három művet játszott Kárász Gergely. Kodály Epigrammáival kezdte a megemlékezést, aztán Beethoven V. „Sors” szimfóniájának nyitányát játszotta. –Azt hiszem, hogy sorsunk a tetteinkben van. Abban, hogy mit csinálunk, hogy dolgozunk, hogy fordulunk a másik ember felé, hogyan kezelünk egy-egy szituációt, akár egy ilyen nagyon nehéz történelmi helyzetet is, mint a Trianon századik évfordulója – vallott a világhoz való hozzáállásáról a művész, és megmutatta, hogy fordulhatunk egy ilyen helyzethez cselekvéssel.

- Erre Bach írt egy remek darabot. C-moll Passacaglia és Fúgája tizenöt percen keresztül kavarog sötéten, kilátástalanul, de gyönyörűen, mollban. Benne van a barokk kor emberének a hétköznapi kilátástalansága, de paradox módon benne van a mai kor emberének az irányvesztése is. Hogy azt hitte, uralja a világot, majd jött egy vírus és megbénította azt. Ez mutatja az ember helyét a teremtésben. De Bach az utolsó záróakkordként óriási, fényes dúr akkordot komponált, amellyel megjelent a fény, a remény. A remény, hogy a következő száz év jobb lesz.

Ez az utolsó akkord a ma emberének szebbik arcát mutatja, amely talán előkerült ebben a válságban. Amikor megértettük, hogy nem feltétlenül az anyagi javak fontosak, hanem az, hogy a szeretteimmel milyen viszonyt ápolok. Annak az embernek a jobbik arcát mutatja, aki tud atombombát gyártani, de tud hidakat is tud építeni. Aki oda tud fordulni a másik ember felé, és azt tudja mondani, hogy lenyelek egy sértést és holnaptól a saját nagyvonalúságom okán mindketten jobban élünk-indokolta a művész a darabválasztásokat. A közönség kitartását Rákász Gergely egy Bach-Korál ráadással köszönte meg.

Az orgonaművész Facebook-oldalán élőben közvetítették a koncertet, itt lehet visszanézni:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában