Elengedés, megújulás

2020.05.20. 17:29

30 év után új vezető a Győri Balett élén – Kiss János után Velekei László vezeti a társulatot – videó, fotók

Dr. Dézsi Csaba András polgármester átadta Velekei Lászlónak az intézményvezetői megbízatását.

kisalfold.hu

Fotó: HUSZAR GABOR

Velekei László eddig a Győri Balett művészeti vezetőjeként dolgozott. Az új intézményvezető hivatalosan július 1-től irányítja a társulatot.

– Fantasztikusnak tartom, hogy Kiss János igazgató úr bevezeti az utódját, s előkészítve a terepet segíti abban, hogy el tudja foglalni azt a méltó helyet, amit a győri társulat vezetése jelent Győrben és szerte a világon – mondta el dr. Dézsi Csaba András tegnap a Győri Balett igazgatói megbízásának aláírását követően.

A polgármester gratulált Velekei Lászlónak és azt kívánta, legalább olyan sikeres legyen, mint elődje. Megemlítette a győri kulturális negyed terveit is, amely véleménye szerint a Győri Balett számára is új lehetőségeket nyithat majd.

Kiss János negyvenegy éve a Győri Balett társulat tagja és huszonkilenc éve igazgatója, mint mondta: – Ennél boldogabb érzés nincs, hogy tudom, jó kezekbe kerül a társulat. Fontosnak tartottam, hogy még az évad kihirdetése előtt a leendő igazgató mutassa be a 2020/21-es évadot. Velekei László tehetséges és kitűnő ember, a társulat és a közönség is szereti, ami a legfontosabb.

„Igaz, a háttérbe húzódva, de továbbra is támogatom és segítem az együttest, amiben csak tudom. Velekei László kérésére a 16. Magyar Táncfesztiválon is részt veszek. Leköszönő igazgatóként sem fogok unatkozni, számos felkérést kaptam. Elsősorban a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusaként a fiatalokkal foglalkozom majd az ösztöndíjprogramban” – mondta a leköszönő igazgató.

„Fantasztikus részei az életemnek a ma történtek, próbálom megélni a pillanatot. Általában olyan típusú ember vagyok, akinél a jó dolgok csak úgy elsodródnak és visszatekintve élem csak át, hogy mennyi meghatározó dolog történt velem” – fogalmazott meghatottan Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője, aki július elsejétől hivatalosan is átveszi a társulat igazgatói pozícióját.

– Hálás vagyok a Győri Balett minden tagjának, a közönségnek, a barátaimnak és a családomnak, hogy ma itt lehetek, hisz ez nélkülük nem valósulhatott volna meg. Nincs más feladatom, mint méltónak lenni az elmúlt negyven évhez és az értékek mentén szeretnék megújulást hozni az együttes életébe. Elsősorban szeretném megszólítani a fiatalokat, továbbvinni azt a kulturális értéket, amit már megszokhattak tőlem alkotóként. Viszont szeretnék jobban kísérletezni is, létrehozni olyan ifjúsági előadásokat, amelyeken virtuális térben történő díszletek között táncolnak a táncművészek. Terveim között szerepel még az is, hogy megszólítsam a legkisebbeket, ugyanis csecsemőszínházat hozunk létre. Dinamikus közönséget szeretnénk, visszajelzést, párbeszédet. Természetesen a fő zászlóshajó az, ami a nagy színházban történik, a középpontban továbbra is a táncművészet áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában