Győri születésű a nemzet színésze

2020.02.26. 07:00

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé

Jordán Tamás, a tegnap megválasztott nemzet színésze 1943. január 15-én született Győrben. Otthon másról sem volt szó, csak Győr, Győr, Győr! – mondta egy korábbi interjújában a Kisalföldnek.

Werner Krisztina

Felvételünkön Jordán Tamás.

Forrás: MTI

Jordán Tamást választották tegnap a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai. A színészt a február elsején elhunyt Andorai Péter helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után. Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba. Jordán Tamásnak telefonon gratuláltunk a díjhoz.

Jordán Tamás színművész díjának különleges értékét az adja nekünk, győrieknek, hogy édesapja, dr. Jordán László jogász példás lokálpatriótaként szerette a várost, urnáját a Szent Imre-templom altemplomában helyezte örök nyugalomra a család.

A színművész pályája során sokáig elkerülte a várost, a győri színházban először 2017 őszén lépett fel Luka szerepében, a Valló Péter rendezte Éjjeli menedékhelyben. Az akkor készült interjúban így vallott Győrről: – Apám nosztalgiája a városhoz nagyon erős. Én X-es származású fiú vagyok, ’45-ben Rákosiék idején ennek számított az, akinek a szülei a szocializmus és a kommunizmus ellenségei: kulákok, gyárosok, földbirtokosok, hercegek, grófok. Apai nagyapám a Cardo bútorgyárnak volt a tulajdonosa, apám az igazgatója, anyai nagyapám – dr. Valló István – a városházán volt kulturális alpolgármester. Nagypolgári család voltunk, ennek megfelelő élettel. ’43-ban születtem, ’45-ben lebombázták a gyárat, előbb vidékre költöztünk, majd Pestre. Apám 26 éves koráig itt élt a legnagyobb boldogságban. Ez a nosztalgia kiirthatatlanul benne maradt. Otthon másról sem volt szó, csak Győr, Győr, Győr!

A győri színházban először 2017 őszén lépett fel Luka szerepében a Valló Péter rendezte Éjjeli Menedékhelyben.
Fotó: Kisalföld-Archívum

A Menház Színpad vendégeként egyszemélyes estjével, József Attila Szabad ötletek jegyzékével többször is megfordult városunkban. – A sok József Attilától mindenki azt hiszi, hogy én egy mogorva, keserű ember vagyok, akit ha meglátnak az utcán, átmennek a másik oldalra, mert szörnyű lenne vele találkozni. A szerepeimen túl én egy barátkozós, társasági ember vagyok és igen, van humorom is.

Szombathelyen értük utol Jordán Tamást, aki este az Equus című előadásban lépett közönség elé. Az örömhírt, hogy őt választották maguk közé a nemzet színészei, Vidnyánszy Attila, a Nemzeti Színház igazgatója telefonon tudatta vele.

– Felfoghatatlan még most is, hogy én kaptam a címet. Persze gondol rá az ember, hogy esetleg ő is lehetne a jelentős névsorból az, akit választanak, de elhinni, hogy ez meg is történt… kimondhatatlan öröm.

A Nemzet Színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában