Évadnyitó

2019.09.19. 16:04

A költözés előtti utolsó évadnak fut neki a Győri Nemzeti Színház

˝Jelen állás szerint jövő május 30-ig csomagolnunk kell, s költözünk, de addig sok bemutató és sok munka vár ránk˝ – mondta az évadnyitó társulati ülésen Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

Sudár Ágnes

Fotó: Mészáros Mátyás

Valóban nem sok minden történhetett két hónap alatt – nagyjából ennyi idő telt el az évadzáró társulati ülés óta, amikor a direktor beszélt arról, hogy idén az állami normatíva csökkentése miatt a „spórolás jegyében” telik majd az évad. De túl a hagyományon (hogy társulati üléssel indul egy évad), praktikus információk is elhangzanak ezen alkalmakkor. Most például az, hogy a padlásszínház 99 százalékban kész, de nem ebben az évadban, hanem majd a következőben fogják kihasználni. Akkor, amikor a társulat – a jelen számítások szerint – már az ideiglenes helyen játszik, hisz a kőszínházat felújítják.

Évadnyitó társulati ülést tartottak a színházban.
Fotó: Mészáros Mátyás

A színész is ember, márpedig olyan, aki autóval jár, ha teheti. Járhat, de a parkolóhelyek még mindig jóval kisebb számban állnak rendelkezésre, mint korábban. „Láttátok, hogy a gödröket betemették, de most ásnak majd újakat”, írta le szemléletesen a direktor a helyzetet; de az a munka az építkezéshez, a felújításhoz elengedhetetlen.

Négy darabot próbál máris a társulat, vagyis fejest ugrottak az évadba, ez most nyilván megterhelő a színészeknek és a műszaknak, de Forgács szerint később már könnyebb lesz. Az Elisabeth az első premierek egyike, s mint kiderült, erre pályázati pénzt is nyert a színház.

Forgács Péter jó évadot, jó munkát kívánt a társulatnak, amely négy darabbal vetette bele magát a munkába.
Fotó: Mészáros Mátyás

 

S ha már pályázati kiírások: a Győri Nemzeti Színház is részt vesz a Lázár Ervin Programban, amelynek lényege, hogy 6034 harmadikos és ötödikes kisgyerek jut el állami pénzből (nekik tehát nem kell a jegyért fizetniük) a győri színházba, s láthat egy előadást. Forgács Péter itt említette meg, hogy a bérleteladások jól állnak, de a középiskolás bérletek száma folyamatosan csökken: „Valahol érthető, hisz annyira túlterheltek az osztályfőnökök, hogy ezzel – a bérletvásárlással, a buszrendeléssel – már egyszerűen nincs idejük foglalkozni. Reméljük azért, hogy év közben még változnak azért a számok.”

Az igazgató az új színházi tagok bemutatása után jó évadot kívánt maguknak – ugyanezt tette a városvezetés nevében Radnóti Ákos alpolgármester. Szombaton már premier: a Szibériai csárdással nyitja a 2019/2020-as évadot a Győri Nemzeti Színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában