2025.05.21. 19:01
A győri gombaszakértő óva int: a gomba legyen bolond, ne Ön!
A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, és ez igaz a gombákra is. Egy kiadós zuhé után olyan gyors növekedésnek indulnak, csak győzzük szedni. A győri vásárcsarnok gombaszakértője arra buzdít, szedje nyugodtan tele a kosarát gombával, de fazékba csak akkor tegye, ha ő már átvizsgálta. Németh Violát kérdeztük, aki a győrieknek és a környéken élőknek segít dönteni a gombákról.
Az avatatlan szemek számára minden gomba hasonló, de még a rutinos hobbigombászokat is meglepheti a gombák trükkje: szinte mindegyiknek van ehető és mérgező párja. Németh Viola okleveles gombaszakellenőr végzi a vizsgálatokat a győri vásárcsarnokban, keddtől péntekig hat és 11 óra között találják meg az érdeklődők az első emeleten.

Fotó: Molcsányi Máté
– Hol találta ezt a gombát? – kérdezi a szakértő attól a férfitól, aki pár szem fodros szélű, barna gombával érkezik. Mint kiderül, nem mindegy, hol termett. Érdemes lefotózni a gombát a termőhelyén és azzal együtt megmutatni a szakellenőrnek, segíti a munkáját.
– Szénahulladék alatt nőttek. Kecskéket tartok, ha ez segít – érkezik a félszeg válasz.

Fotó: Molcsányi Máté
Hosszasan folyik a diskurzus arról, hogy milyen csészegomba lehet, közben érdeklődünk arról, minek van éppen szezonja. Az eső miatt igencsak nekilódultak a gombák. Nőnek, mint a gomba, ahogy szoktuk mondani a hirtelen növekedésnek indult gyerekre.
Miért bolond a gomba?
Egyes gombák elfogyasztása zavart viselkedést, hallucinációkat okozhat. A bolondgomba szót a népi tapasztalat és nyelvi kreativitás alkotta, utalva arra, hogy a mérgező gombát fogyasztó bolondként viselkedik.
Németh Viola több oldalas listán mutatja azokat a gombákat, amelyeket négy kategóriára osztottak:
- ehető,
- feltétetelesen ehető,
- nem ehető
- és mérgező felirat mellé sorolták azokat.
Most például szezonja van az ehető barna csengettyűgombának, a fenyő kénvirággombának, a gesztenyebarna üregestinórunak, a júdásfülgombának vagy a nyári laskagombának is, de a mérgező a fekete papsapkagomba, a karbolszagú csiperke vagy a retekszagú kígyógomba is megtalálható a környékünkön. Hogy melyik ehető és melyik mérgező, az szakértő feladata és hatásköre eldönteni: vékony a mezsgye a finom ebéd és a végzetes vacsora között.
Ezt olvasta már? Győri kofa mondta el a vásárcsarnokban, miért olcsóbb a drágább tojás. Kattintson a kiemelt szavakra, hogy megtudja, hogyan jön ki a matek!
– Főleg az idősebbek szeretnek gombászni, de úgy veszem észre, a fiatalabb generációt is kezdi megcsapni a szele – válaszolja arra a kérdésre, melyik korosztály hozza az erdőkben szedett gombákat ellenőrzésre hozzá. – A győri Püspökerdőben sok a laskagomba és a déli tőkegomba, igaz nagy területet kell bejárni, míg tele lesz a kosarunk. A soproni erdőket is meleg szívvel ajánlom, no meg a Bakonyt.
Ha bevizsgáltatta, és a gombaszakértő rábólintott a gombáira, akár ezt a receptet is megfőzheti: