Boros hagyományok

2025.05.11. 18:00

Borverseny után palackozzák Bágyogszovát borát, ajándékba adják a gazdák – videó

A bágyogszováti borverseny már tizenkét éves hagyomány. A borverseny után a helyi termelők a falu borát is elkészítik.

Bágyogszováton a közelmúltban tartották meg a tizenkettedik borversenyt. A rendezvénnyel az egykori szőlősgazdák, a helyi boros hagyományok előtt tisztelegnek a szervezők, a Bágyogszovátért Egyesület tagjai. A borversenyhez kapcsolódóan hagyomány alakult ki a faluban. Mégpedig az, hogy a termelők elkészítik Bágyogszovát borát.

A borverseny után elkészítik Bágyogszovát borát is a gazdák.
Horváth Miklós elmondta, hogy a falu borát a borverseny után készítik el. A közös hordóba csak kifogástalan minőségű ital kerülhet. Fotó: Cs. K. A.

Borverseny Bágyogszováton

Hat éve tartjuk a jó szokásunkat, hogy elkészítjük a község borát. A bágyogszováti termelőkkel az első fejtés után, december táján öntjük össze az italokat, azaz ez egy borházasítás – mondta el Horváth Miklós szőlősgazda a hagyomány lényegét. – Karmazsin József a vörös-, én pedig a fehérbor kezelését vállaltam. A folyamat végén palackozzuk a bort és díszes címkével látjuk el, melyen feltüntetjük az adományozó termelők nevét is. A palackozást ünnepélyes körülmények között, közösen csináljuk, amikor a végeredményt is megkóstoljuk. Az elkészült borból mindenki kap egy-egy üveget és néhányat az önkormányzatnak is felajánlunk, hogy a község vendégeit ezzel köszönthessék, illetve ha meghívásnak tesznek eleget, magukkal vihessék ajándékba a falu borát. Egyéb, bágyogszováti rendezvényekre, leginkább sporteseményekre is ajánlunk fel belőle. Gyakran a faluból elszármazottak is keresik, szívesen adunk nekik is, ha marad. Augusztus 20-án pedig, kenyérszenteléskor is kínáljuk a szereplőket, résztvevőket.

A helyiek tartják az ősök hagyományait

Horváth Miklós megjegyezte: összeöntés előtt minőségi vizsgálatnak vetik alá a borokat, azaz csak a hibátlan, megfelelően kezelt kerülhet a közös hordóba. Néhány hónap kell aztán az italnak, hogy harmonizáljanak a különböző fajták. "Összeérés után kellemes ízt kapunk" – tette hozzá.

– Az évek alatt eljutottunk már valamennyien arra szintre, hogy nem vétünk hibát, nincs hordóhiba, megjegyzem, már hordót is csak kevesen használnak. A faluban tíz-tizenkét szőlősgazda van, akik komolyabban is foglalkoznak a borkészítéssel, talán heten vagyunk. A szőlők háznál vannak, a kertekben, kisebb területeken. Ezért többen vásárolnak is szőlőt és azzal egészítik ki a termést

 – fogalmazott Horváth Miklós. Kérdésünkre elmondta: a helyiek tartják az ősök hagyományait is. Nagy sikere van azoknak a boroknak, melyek az ősi, eredeti fajtákból készülnek, melyeket az úgynevezett hegyben is műveltek. Ilyen a delavári, az othello. Ezek a borversenyen is jól szerepelnek

A bágyogi és szováti hegyekben, melyek tulajdonképpen lankás, homokos területek, már semmi nem emlékeztet arra, hogy ott valaha szőlőt műveltek a gazdák. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában