Rosszabb, mint az alkohol

2025.05.28. 14:23

5 olyan étel, ami kicsinálja a májadat

Vannak olyan ételek, amelyek túlzott fogyasztása tönkre teheti a májadat.

A májunk egészségére nem csak a túlzott mértékű alkoholfogyasztás lehet csak rossz hatással, sok más tényező szintén kockázatot jelenthet. Vannak olyan ételek, melyeknek mértéktelen fogyasztása komoly májkárosodást okozhat.

Fresh,Raw,Pork,Chops,On,A,Cutting,Board.,Arrangement,On
A vörös húsok is megterhelik a májat. Forrás: Shutterstock

A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely létfontosságú szerepet tölt be a szervezet működésében. Számos anyagcsere-folyamat központja, részt vesz a méregtelenítésben, az emésztésben, a tápanyagok feldolgozásában, valamint a hormonális és immunrendszeri szabályozásban is. Sok dolog befolyásolhatja tehát annak egészséges működését, jobb, ha vigyázunk azzal, mit fogyasztunk és milyen mértékben. Házi orvost kérdezett a témában a sonline.hu.

Cukor és só – ezekből az összetevőkből ha eszel, tönkre mehet a májad

Sok minden befolyásolja a máj egészséges működését, és igen, a legnagyobb mértékben a túlzott alkoholfogyasztás teszi a legrosszabbat. Egyes szakértők szerint a túl sok cukor – különösen a fruktóz (gyümölcscukor) – zsírmáj kialakulásához vezethet, mivel a máj a felesleges cukrot zsírrá alakítja. Az üdítők, cukrozott gyümölcslevek, édességek és péksütemények ilyen szempontból különösen veszélyesek. 

– A feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorsétteremi fogások, a chipsek, magas transzzsír, finomított cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek. Ezeknek magas  a foszfát tartalma is, ami szintén komoly gondot okoznak – mondta el Csuka László, barcsi háziorvos. 

– Ami még szintén problémás, az a vörös húsok túlzott mértékű fogyasztása, bár a veseműködésnek még többet árt, mint a májnak. A magas purin- és telített zsírtartalom megterheli az anyagcserét és a májat is, főként, ha nincs mellette elegendő zöldség- és rostbevitel. A grillezések során is olyan anyagok szabadulnak fel különösen a vörös húsok kapcsán, amelyek komoly károsodást tudnak okozni– hívta fel a figyelmeztet a háziorvos.

A másik kettő veszélyes ételről és az interjú további részleteiről ITT>> olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában