Látogatás

2025.04.24. 18:01

Ezzel a menüvel várták Pannonhalmán a pápát – Isteni finom lehetett az ebéd, minden fogást borral zárt

Nem is akárki főzött a Szentatyára, Magyarország akkori legkiválóbb séfjét kérték fel, hogy készítse el a menüt. Mit evett II. János Pál pápa Pannonhalmán? Húst nem, cikkünkből kiderül, miért nem szolgáltak fel neki.

II. János Pál pápa a Pannonhalmi Bencés Főapátság fennállásának ezredik évfordulója kapcsán tett másfélnapos villámlátogatást 1996. szeptember 6–7-én. Ennek kapcsán lapoztunk át korabeli Kisalföldeket, és érdekes cikkre bukkantunk. Mit evett II. János Pál pápa Pannonhalmán? Megtaláltuk, milyen ebéddel várták a katolikus világ fejét

II. János Pál pápa Pannonhalma ebéd 1996
II. János Pál pápa Pannonhalma hegyén járt: az akkori főapát, Várszegi Asztrik vezette körbe a bencés főapátságban 1996-ban. 
Fotó: Kisalföld-archívum

A nagy múltú és elegáns, konyhájáról messze földön híres éttermet, a Gundelt érte az a megtiszteltetés, hogy a II. János Pál pápa tiszteletére Pannonhalmán felszolgált ebéd megtervezésében, elkészítésében közreműködjön. A feladat nagy része az étterem konyhafőnökére, Kalla Kálmánra hárult, aki pályafutása során királyok, királynők és hercegek asztalát töltötte meg a gasztronómia remekeivel.

Múltidéző cikkünknek szomorú aktualitása van: április 21-én hunyt el a 88 éves Ferenc pápa. Kattintson a kiemelt szavakra, ahol a legfrissebb információkat találja a halálát követő legfontosabb eseményekről és tudnivalókról! 

Hogy mi került a Szentatya asztalára Pannonhalmán? Nézzük, mit evett II. János Pál pápa!

  • A legfőbb szempont az volt, hogy a felszolgált ételek magyarosak, ugyanakkor könnyűek legyenek, ne túl fűszeresek és tükrözzék mindazt, ami az országra e téren jellemző. Mivel a pápalátogatás pénteki napra esett, így hús nem, csupán hal szerepelhetett az étlapon.
  • Elsőnek illatos, pirított gombák – laska, barna sampinyon és vargánya – briósban kerül az asztalra, borjúcsontból készült szósszal, s némi tokaji furmint.
  • Majd balatoni fogasszelet Gundel módra roston, zöldséggyöngyökkel, cukkini ágyban fehérboros mártással.
  • Mindezt almás, meggyes és túrós, kézzel húzott rétes követte, réteskehelyben tálalt rétesfagylalttal, valamint négyputtonyos, 1991-es évjáratú tokaji aszúval, a Szentatya első magyarországi látogatása tiszteletére.
  • Az ebédet gyümölcs, majd feketekávé zárta. 

Az alábbi videón azt nézheti meg, hogyan nyújt a Kisalföld szakácsa, Szarka Zsófia rétest. Gyakorlott mozdulatokkal kézháton feszíti ki a kockás füzetben feljegyzett tésztát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában