Fesztivál ladás felvonulással, kirakodóvásárral

2025.04.20. 14:00

A legendás csiripiszlit készítették el Nyúlon – recepttel, fotókkal, videóval

Helyi, mégis sokan nem ismerik, nem is kóstolták ezt a finomságot, mi lehet az? Csiripiszli fesztivált rendeztek húshétvasárnapján Nyúlon.

Fura egy étel ez a csiripiszli, de nagyon finom, mondják rajongói. Először is jó sokáig készül, napokig, macerás, akárcsak nevének kimondása, ám ha végül elkészül, és befaltuk, meg lehet nyalni utána mind a tíz ujjunkat, már csak azért is, mert ragadós a massza, bezony. Csiripiszli fesztiválon jártunk.

Csiripiszli fesztivál Nyúlon - így néz ki a nevezetes étel
Csiripiszli fesztivál Nyúlon - így néz ki a nevezetes étel.
Fotó: Molcsányi Máté

Csiripiszli fesztivál és Ladák

Csiripiszli fesztivált rendeztek húshét vasárnapján Nyúlon. Már kora reggeltől kirakodtak az árusok, akik közül sokan messzi földről érkeztek, olyannal is beszéltünk, aki Székesfehérvárról. A vásárban volt zsákbamacska 400-500 forintért, színes lufik, füstölt sajt, eladó ruhák, plüssállatok, csecsebecsék, felesleges elektronikai holmik és minden más, ami az ilyen jellegű vásároknak kötelező kelléke. És persze sok-sok kísérő program, mint például kockaladák felvonulása, gyerekműsorok, aztán délután és este zenés-táncos szórakozás.

A nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület első alkalommal rendezte meg a Csiripiszli fesztivált. Öttevényen szokásos ez a rendezvény, most a nyúliak is beálltak a sorba. A térségünkben elterjedt édesség úgy néz ki, mint egy kicsit megbarnult palacsinta, ragadós fehéres-barnás massza. Hosszú előkészületek után 180 fokon sültek készre a sütőben. A fesztiválon mintegy 400 adagot készítettek belőle.

- A búza és rozs keverékét ledarálják, a lisztes keveréket pedig behabarják. Győr-Moson-Sopronban nagyon népszerű, meg esetleg a Csallóközben, vagy éppen az ország déli végében, Békésben

 - nyilatkozta az egyesület nevében az egyik főszervező, Buzás Tiborné Kata. 

Az egyesület másik főszervezője, Marcali Tímea gyermekkora óta ismeri  a csiripiszlit, écsi nagymamája sokat sütött belőle. 

- Éjjel-nappal tudnám enni, nagyon finom édesség. Gyermekeim is imádják. Nehéz elkészíteni, négy öt nap a csírázási idő, aztán le kell darálni húsdarálón, vízben kiáztatni, és megsütni. Nagyon édes, tápláló, az biztos, hogy savat csinál

 - foglalta össze. Nem drága az elkészítése, inkább hosszú idő, és hely kell hozzá, ők is három helyen csíráztattak. 

Egy új rekordot is felállítottak a nyúli húsvéti csiripiszli- és palacsinta fesztiválon. Ez pedig az egy helyen egyszerre összegyűjtött plüss nyuszik magyar rekordja. Mint Buzásné Kata elmondta, az adakozók 140 plüssnyuszit hoztak az eseményre támogatásként. - Mivel ilyen rekord eddig nem volt, mi állítottuk fel - tette hozzá.

Megkóstoltuk, finom volt, haza is vittünk belőle egy adagot. A sütőben lapuló csiripiszliket videónkban megnézheti!

Recept

Hozzávalók: 1 kg búza, 50 dkg liszt, víz.

A búzát többször átmossuk, amíg tiszta lesz. Tálba tesszük annyi vízzel, hogy ellepje, és két napig állni hagyjuk. Szűrőbe szedjük, és lecsepegtetjük. Itt is pihentetjük egy napig.

Másnap gyúródeszkán (nagyobb tálcán) kétujjnyi vastagon elterítjük, egy nedves tüll anyaggal letakarjuk. Szobahőmérsékleten négy napig állni hagyjuk, közben vigyázunk, hogy az anyag felette mindig nedves legyen, és a búza kicsírázzon. Amennyiben zöld hajtások jelennek meg, azokat el kell távolítani, mert keserű ízt adnak az ételnek.

A hálószerűen összeállt anyagot kevés tiszta víz adagolásával húsdarálón ledaráljuk. Az így kapott anyagot szitán lecsepegtetjük, majd a tálban átmossuk annyi vízzel, hogy a csíra leve kioldódjon.

Tejhez hasonló folyadékot kapunk. Ezt annyi liszttel keverjük csomómentesre, hogy sűrű palacsintatészta állagú anyag legyen.

Olajjal, vagy ecettel kikent tepsibe borítjuk. A folyadék csak félig töltse meg a sütőformát. Lassú tűzön két-három óra alatt megsütjük. Kanállal fogyasztható, cukormentes édességet kapunk, ami nagyon kiadós, laktató. Az újfaluiak húsvét előtt, nagyböjtben fogyasztják. (Ízőrzők.hu)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában