2025.03.01. 20:15
Magyar Bor Akadémia legjobbja - Csúcs újborokkal tarolt a tényői Tar Pincészet
A 19. alkalommal megrendezett Magyarország Legjobb Újbora Borversenyen a tényői Tar Pincészet 2024-es Pannonhalmi Irsai Olivérje és Pannonhalmi Roséja is az ország legjobb 20 bora közé került. Ráadásul a Kisalföld lankáin érő, fehér szőlőből készült újbor az abszolút első, hiszen ő kapta a legmagasabb pontszámot a rangos megmérettetésen. Nemcsak a Champion díjat zsebelte be a Tar család, de az Agrárminisztérium különdíjával is hazatérhettek, amit szintén az Irsai Olivérrel nyertek.
– Tavaly extrém meleg volt, a 12. szüretemet augusztus elsején az Irsaival kezdtük, ami az eddigi legkorábbi volt – emlékezett vissza a szüreti szezonra Tar István, a Tar Pincészet borásza, aki szerint minden fajtát egy hónappal korábban kellett leszedniük a tőkékről, hogy kiváló évjáratokkal zárják az évet.

Rekord korai szüret a Tar Pincészetben
- A bőrünkön érezzük a közvetlen és a közvetett hatásait a klímaváltozásnak. Az extrém meleg ráadásul páratlan szárazsággal párosult. Az évi átlag csapadék fele esett le a korábban megszokottakhoz képest. A Kisalföldön mégis lényegesen több esett mint más térségben. Az idei év is bizonytalan még, hiszen december óta szintén nem sok csapadék esett, porzanak a földek - mutatott rá a dűlőkre.
A tavaly tavaszi szőlőfakadást követően a fagy a tényői táblák termésének egy részét lekorlátozta.
- Ezután viszont a rohamtempóban betörő meleg,
- majd a tenyészidőszak csapadékossága miatt kihívásokat okozott a borászoknak a növényvédelem.
- A kánikula felülírja a régi beidegződéseket a borászatokban is, ráadásul a különböző fajták érésben is utolérik magukat így rohamtempóban kellett dolgozniuk.
-Mivel jó kondícióban volt a szőlőültetvény és jól időzítettük a szüreteket, így kiválóan érett, csúcs alapanyaggal tudtunk dolgozni. Mind a fehér, mind a kék szőlő esetében - emelte ki a borász.
Az abszolút győztes
2017 óta készít a Tar Pincészet Irsai Olivért, az elmúlt évek tapasztalatai alapján Tar István érezte, hogy annyira jól sikerült ez a tételük, hogy a bor többre lesz hivatott. - Nagy büszkeség számunkra, hogy a 19. alkalommal megrendezett Magyarország Legjobb Újbora Borversenyen a 2024-es Pannonhalmi Irsai Olivérünk érte el a legmagasabb pontszámot, ezzel elnyerve a Magyar Bor Akadémia különdíját. Valamint a 2024-es Tar Pannonhalmi Rose is az élmezőnyben végzett.

517 mintát adtak be a termelők a Magyar Bor Akadémia újbor versenyére, Tar Istvánék három fajtával neveztek. Az Irsai Olivér tarolt, a legjobb 20 közé jutással és a legtöbb pontszámot szerzett tétellel megszerezte a pincészet a Magyar Bor Akadémia Champion díját, valamint az Agrárminisztérium különdíját is.
2024-es év komoly elismeréseket hozott a Pannonhalmi Borvidékre, a Cseri Pincészet az ország legszebb szőlőbirtoka lett, míg Liptai Zsoltot választották Az év bortermelőjének, ami a borászok Kossuth-díja, és az év legjobb újborát pedig mi készítette el. Hatalmas szakmai visszacsatolás ez nekünk abban, hogy jó úton haladunk - hangsúlyozta István, akinek a hétvégén tartott díjátadó helyszíne is különös jelentőséggel bír.
A tényői borász a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusán szerezte diplomáját 15 évvel ezelőtt. - Amikor egyetemistaként beléptem a nagyterembe nem is gondoltam, hogy valaha ilyen szakmai elismerést vehetek át az almaméteremben - mondta.

Új ültetvény és palackos tétel
A borvidék borászati küldöttjeként Istvánnak kiváló rálátása van arra, hogy országosan ugyan csökken a borfogyasztás, azonban a térségben konstans növekedés figyelhető meg évről-évre. Emellett elárulta azt is, hogy komoly terveik vannak a jövőre nézve.
- Ahhoz hogy a szőlőültetvény lépést tudjon tartani a borászati követelményekkel, 5 hektár sauvignon blanc fajtát ültetünk egy hónap múlva a tényői és győrszemerei területeinkre. Emellett pedig további bővítéseket is tervezünk az évek során - tudtuk meg Tar Istvántól. A pincészet ugyan utolsóként, de csatlakozott a helyi pincészetek sorába. Így már náluk is készül palackozott rajnai rizling, ami a borvidék sajátossága.
- Négy éve ültettük el a tőkéket, az első termés pedig most megmutatja, hogy 15-20 év múlva mire lesz képes - emelte ki a borász, aki szerint illatos, vastag tételt sikerült készíteniük.