2025.03.01. 19:49
A kapuvári böllérmáj az eredeti recept szerint tökéletes, véget ért a tizenegyedik fesztivál
A kapuvári böllérmájat nem kell újítgatni, nem kell újragondolni, az úgy tökéletes, ahogy annak idején Orbán József megalkotta. Ez a megállapítása a szombati, tizenegyedik kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválnak. Megtörtént az eredményhirdetés, több kategóriában adtak át díjakat.
Véget értek a tizenegyedik kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivál szakmai programjai. Nyolcvanhat főzőcsapat mutatta be szakácstudományát és bízta a zsűrire böllérmáját, egyéb ételét, süteményét. Magyar László főszervező érdeklődésünkre elmondta: nagyon sokat fejlődtek az évek alatt a csapatok és mind minőségben, mind külsőségekben nagyszerű ételeket produkáltak. Az ÍzvadÁszok főzőcsapat vezetője kiemelte: a verseny tapasztalata az, hogy a kapuvári böllérmájat nem kell újragondolni, az úgy tökéletes, ahogy annak idején Orbán József kitalálta.

Fotó: Csapó Balázs
És az eredmények: a böllérmáj kategóriájában az abszolút első helyet a kapuvári Zemneti csapat szerezte meg. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vándorserlegét az egyéb étel kategóriában a Hubi és Juci és a Súlyos Sasok társulat kapta. Az ifjúsági vándorserleget a győri Az egyetem gyöngyszemei fiataljainak adták át. A sós sütemények vándorserlegét a csapodi Vargányák érdemelték ki, az édes sütemények kategóriáját Asztalos Krisztián nyerte meg.
A legszebb tálalás vándorserlegét a Himodi Bicskások vihették haza. Az ÍzvadÁszok kiemelkedő szakmai munkáért járó különdíját az ifjúsági kategóriában nevező Neszlinger Alexandra Évának nyújtották át.
Kérdésünkre Magyar László kifejtette: a böllérmájat a csapatok rutinosan készítik, próbálja mindenki a saját receptjét hozzátenni az ételhez.
- A gyakorlat azt mutatja azonban és a mai verseny tapasztalata is az, hogy nem érdemes az eredeti kapuvári böllérmáj receptet újragondolni, alakítgatni. Az úgy jó, ahogyan annak idején Orbán Józsi bácsi kitalálta és összeállította. A nyertes csapatok is az eredeti recept alapján dolgoztak. Örvendetes volt látni a fesztiválon a sok tájjellegű és nemzetiségi ételt. Azaz, mindenki igyekszik a hazai ízeket továbbadni és a legjobb tudása szerint őrizni a gasztronómiai hagyományokat. Egyébként a verseny színvonala is megkívánja, hogy a főzőcsapatok a maximumon teljesítsenek. Ez már a tálalásnál is meglátszik, mert színvonalas, nagyon komoly tálak készültek. Ez is nagyon fontos, hiszen a zsűri először a szemével értékel-fogalmazta meg tapasztalatait Magyar László.