2025.02.26. 16:18
Haldoklik a torkos csütörtök - Már alig van étterem, ahol féláron ehetünk ezen a napon
A farsang különleges napjainak egyike a torkos csütörtök, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag ételeket, valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. A vendéglátóegységek életében azonban teljesen kihalni látszik a torkos csütörtök.
A hamvazó szerdát követő torkos csütörtök rendkívül népszerű gasztronómiai esemény vagyis inkább volt, mert szinte alig találtunk olyan éttermet Győr-Moson-Sopronban, ahol az akció keretében fél áron fogyaszthatnánk. A kezdeti időkkel ellentétben a Magyar Turizmus Zrt. 2017 óta már nem szervezi meg központilag az eseményt, de van még néhány étterem, mely továbbra is megtartotta a saját akcióját. Sőt, a Balaton és a főváros környékén egyre népszerűbb. A térségben egyedül Mosonmagyaróváron találtunk ilyen éttermet.

Még van 30-50 százalékos kedvezmény
– Harmadik éve készülünk kedvezményekkel torkos csütörtök alkalmából. Most az A'la carte ételek helyben féláron fogyaszthatóak, míg a svédasztalos ebédmenü árából harminc százalékot engedünk – tudtuk meg Leitner Krisztiántól, a mosonmagyaróvári Nábob Étterem és Pizzéria üzemeltetőjétől.
Mint elmondta, hasonló akciókkal havonta szeretnének kedveskedni a vendégeknek, azzal a céllal is, hogy még többen megtalálják az éttermet, akár olyanok, akik árérzékenyebbek. Csütörtökön nyírségi gombócleves, töltött paprika főtt burgonyával, hentestokány tarhonyával és rántott hús jázmin rizzsel, tartármártással szerepel a torkos csütörtöki menük között a mosonmagyaróvári étteremben.
Eltűnés okai vendéglátós szemmel
A Bajcsi Halásztanya tulajdonosa, Dieszberger Tamás elmondta a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával a Torkos Csütörtök kezdeményezés, nagyon népszerű lett országos szinten, nem csak Győr és környékén. Így nem csoda, hogy a nagybajcsi étterem is rendszeresen megtelt torkos csütörtökön. Azonban amikor már csak néhány résztvevője volt a kezdeményezésnek, kiléptek ők is. - Az emberek tudtak róla és a környékükön a programban résztvevő, számukra kedvelt étterembe el is látogattak. Azonban nem csak a híre és az akció népszerűsítése tűnt el a köztudatból, de a megfizethetőség is egyre nagyobb gondot okozott. Az akkori éttermi árak sokkal pénztárca-barátabbak voltak. Korábban a lakosság nagyobb része megengedhette magának, hogy rendszeresen étterembe járjon. A vendéglátásban a törés 5 éve kezdődött el és ez azóta sem javult nagy mértékben - világított rá Dieszberger Tamás.

Nőnap és palacsinta világnap
A Bajcsi Halásztanya tulajdonosa szerint azonban van még egy fontos oka a torkos csütörtök elmaradásának. - Az éttermek munkaerő-gazdálkodás szempontjából a hétvégére koncentrálják a dolgozók beosztását. Egy csütörtöki "húzós" nap teljesen felborítaná a heti beosztást. Akár kétszer, háromszor nagyobb személyzetre lenne szükség egész napra, amit sokan nem tudnak, vagy nem akarnak bevállalni. Mivel minden fél áron van kiajánlva, ezért a nyereség sem lesz olyan mértékű, mintha teljes áron értékesítené az étterem - mondta.
Tamásék azért szép emlékeket őriznek erről az időszakról is, viszont legközelebb Nőnap alkalmából készülnek új fogásokkal.
- Érdekes, hogy a győri és környéki éttermek kínálatát lapozgatva szinte a legtöbb helyen inkább a Valentin-nap, húsvét vagy más jeles ünnepnaphoz kötődő akciókat szerveznek.
- A győri megújult Havanna Étterem például torkos csütörtököt nem tart, viszont a március 4-ei palacsinta világnap alkalmából kedveskedik egy adag ingyen palacsintával a főételek mellé.

Torkos csütörtök helyett Dining City
A Sopron Hotel sem rendez torkos csütörtököt, évek óta a Dining City rendezvényen vesznek részt, amelyet márciusban tartanak. Az Étterem Hét kiváló lehetőséget kínál arra, hogy szélesebb közönséghez jussanak el, és vendégeik számára különleges gasztronómiai élményt nyújtsanak.
- Idén is egyedi, gondosan összeállított ételeket kóstolhatnak meg vendégeink, amelyek a megszokott kínálattól eltérően új ízekkel és kreatív fogásokkal csábítanak mindenkit - osztotta meg lapunkkal Szarjas Tímea, a Hotel Sopron igazgatója.
A rendezvényben való részvétel számos előnnyel jár. Egyrészt lehetőséget biztosít a törzsvendégek számára, hogy egyedi fogásokat próbáljanak ki, másrészt új vendégkörhöz is eljuthatnak.
- Az esemény iránt évről évre nagy az érdeklődés, de szerencsére visszatérő vendégeink is vannak. A résztvevők a vacsorát követően értékelést is adnak, amely számunkra nagyon fontos visszacsatolás - hangsúlyozta az igazgatónő. - Az előételek és levesek közül négy, a főételek közül öt, a desszertek közül pedig három különböző változat érhető el. A választékban gondoltunk a vegetáriánusokra, valamint a különböző ételérzékenységgel élőkre is, így a fogások között találhatók glutén- és laktózmentes ételek is.