2025.02.15. 13:00
Mit rejtenek a táplálékjelölések?
Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel találkozhatunk a boltok polcain. Tudatos vásárlóként érdemes a fogalmakkal tisztában lenni, és az egyéni táplálkozási céloknak megfelelően kiválasztani a termékeket. Az alapfogalmakat a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa Nagy Krisztina segített tisztázni.
A táplálkozástudományban mindig az élelmiszerek energiatartalmát veszik alapul. Az energia mértékegysége a kilokalória (kcal) vagy kilojoule (kJ), amely minden élelmiszer csomagolásán megtalálható. Bár a két fogalmat szinonimaként használják, valójában azt mutatják meg, hogy az elfogyasztott ételek mennyi energiát tartalmaznak.

Táplálkozás okosan
Fontos hangsúlyozni, hogy az, ami cukormentes élelmiszer, nem feltétlenül kalóriamentes, hiszen egyéb összetevőket is tartalmazhat.
Az energiamentes termékekre viszont igaz, hogy cukrot nem tartalmaznak. Egy termék akkor kaphatja meg a „csökkentett kalóriatartalmú” jelzést, ha az eredeti változatához képest legalább 30 százalékkal kevesebb energiát tartalmaz. Például egy „light” sajt esetében ez azt jelenti, hogy az energiatartalma 30 százalékkal alacsonyabb az eredeti termékhez képest - mondta a szakember.
Szilárd élelmiszereknél egy termék akkor minősül alacsony kalóriatartalmúnak, ha 100 grammonként legfeljebb 40 kilokalóriát tartalmaz.
Folyadékok esetében ez a határ még alacsonyabb, az ital energiatartalma nem haladhatja meg a 20 kilokalóriát 100 milliliterenként. Az energiamentesség még szigorúbb feltételekhez kötött, ugyanis egy ital csak akkor viselheti ezt a jelölést, ha 100 milliliterenként kevesebb mint 4 kilokalóriát tartalmaz.
- A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz" címke azt jelenti, hogy a termékhez nem adtak plusz cukrot, de ettől még tartalmazhat természetes cukrokat, például gyümölcscukrot. Ezért mindig érdemes ellenőrizni a teljes tápanyagösszetételt.
Felmerül a kérdés, hogy a light és cukormentes termékek vajon tényleg egészségesebbek? - Ez attól függ, hogy milyen céllal választjuk őket - adta meg a választ Nagy Krisztina.
Egy cukorbeteg számára előnyös lehet a cukormentes élelmiszer, míg aki fogyni szeretne, annak érdemes az alacsonyabb energiatartalmú termékeket választania. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a csökkentett cukortartalom mellett nem tartalmaz-e egyéb olyan összetevőt (például zsírt) az adott termék, ami összességében növelheti a kalóriabevitelt. Összegzésként elmondható, hogy a legjobb döntést az élelmiszer vásárlásakor mindig a tápértékek és az egyéni táplálkozási célok figyelembevételével hozhatjuk meg
- zárta a beszélgetést.