2025.02.13. 11:53
Tápláló a lárvaliszt, a boltok polcain is találhatunk belőle
Január 11-től szabad utat kaptak a horgászok csalianyagaként is ismert lisztbogár őrleményéből készült termékek. Tészták, kenyerek, sajtok, gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőit dúsíthatják lárvaliszttel.
Január 20-án hagyta jóvá az Európai Unió illetékes tanácsa azt az új rendeletet, amely szerint az uniós határokon belül szabadon forgalmazhatják a kis-, és nagykereskedések a lisztkukac kezelt (UV-fénnyel fertőtlenített) őrleményét további felhasználásra. A rendelkezés alapján a mai naptól szabadon forgalmazhatóvá váltak a lisztkukac hozzáadásával készült élelmiszeripari termékek, a lárvaliszt – olvasható az Origón.

Fotó: Pixabay
A horgászok csalianyagaként is ismert lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készítenek porított alapanyagot, kvázi lisztet, amelyet nem fő alkotóelemként, hanem kiegészítésként, dúsításként használhatják fel a sütőüzemek. A fenntarthatósági szempontok miatt a rovarfehérje-porok alkalmazása valóban a jövő útját jelentheti. A speciális lárvapor felhasználható kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyából készült termékek, de még sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs és zöldségkészítmények összetevőjeként is.
A lisztkukaccal készült termékeket az üzletekben, pékségekben egy jól elkülöníthető polcon, megkülönböztető jelzésekkel kell ellátni. A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain.
Lárvalisztet egyelőre csak a franciák készíthetnek
A lárvalisztet egyelőre kizárólag egy francia vállalat, a Nutri'Earth hozhatja forgalomba. Az Európai Unióban már egy ideje engedélyezett a rovarok felhasználása élelmiszerekben, de a gyártóknak ehhez külön engedélyt kell kérniük.
Nemet mondanak a lárvalisztre
– A közvélemény-kutatások azt bizonyítják, hogy a magyarok nem akarnak rovarokat enni – közölte a témával kapcsolatban Nagy István agrárminiszter, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérésére hivatkozott, miszerint a válaszadók kevesebb, mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt, több mint 70 százalékuk pedig határozottan elzárkózik a lehetőségtől.
– A magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre – tette hozzá Nagy István.