kisalfold.hu videó

2025.01.25. 16:11

A kolbásztöltés közösségeket kovácsol – A tizenkettedik alkalommal negyven csapat versengett Mosonmagyaróváron – Fotók, videó

A XII. Kolbásztöltő Versenyen és Fesztiválon idén negyven csapat próbálta ki gasztronómiai ismereteit. A kolbászok íze, állománya, illata, tálalása mellett a különleges dekorációkat is díjazta a zsűri.

Az Itató-szabadstrandon nem csak a kerítés volt kolbászból szombaton. Elkészült többek között a magyaróvári vár makettje a húsos finomságokból, de a magyar címer, egy traktor is. Sok csapat a kolbásztöltésen is túl a részletekre is figyelt, hogy minél káprázatosabb dekorációkat készítsen.

A XII. Kolbásztöltő Versenyen és Fesztiválon idén negyven csapat próbálta ki gasztronómiai ismereteit.
A XII. Kolbásztöltő Versenyen és Fesztiválon idén negyven csapat próbálta ki gasztronómiai ismereteit.
Fotó: Kerekes István

Kolbászok hagyományosan

– Elsőként a szemünkkel "eszünk" – vág a közepébe Szűcs Gábor, akit sokan Kopaszként ismernek, és most sem hiányozhatott bandájával a megmérettetésről. A csapat gazdag dekorációjával fogadta az érkezőket. A hentes szakember arról is beszámolt érdeklődésünkre, hogy a kolbásztöltést azzal kezdte, hogy a húsról a porcokat, csonthártyát eltávolította, kockázta, majd jöhetett a darálás. Mivel szereti a fűszereket, a hagyományos pirospaprika, só mellett fekete és fehérborsot is használt, a magyar fokhagyma pépesítve került a masszába a szerecsendió és szegfűbors mellett. A sütésnek is meg van a titka, szép lassan, egyenletesen érdemes sütni.

A Soproni Kolbász Légió is visszatérő a versenyen, ők is a hagyományos ízek mentén töltöttek, egyikük nagypapája receptje alapján. Mivel a csapatok a kolbász mellett pálinkájukat is versenyeztetik, a soproniak most egy igazi különlegességgel, egy banánpárlattal neveztek. 

Az Anyák betöltve másodszor indult: tavaly egy különdíjat érdemeltek ki egyedüli női csapatként, s most is beleadtak apait-anyait. S bár érdeklődésünkre azt mondták, titkos a recept, annyit mégis elárultak, hogy női esszenciával "fűszerezték" a húst, továbbá aszalt termékekkel. 

A legtöbben visszatérnek

A Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány munkatársai is harmadszor tértek vissza tölteni, elsősorban csapatépítésként. Ők is hagyományos receptet hoztak. 

Tavaly egy gémes kúttal, idén már az óvári vár makettjével – annak minden részletére odafigyelve – díszítette asztalát a Portas Kolbász csapat. Fehér János cégvezető hozzátette: a kolbász minőségére idén nagyon odafigyeltek, ezúttal két hentes és két szakács is erősítette a csapatot. 

A Balogh Hentes üzlet Ásványráróról szintén harmadszor tért vissza. Baloghné Barhács Réka kiemelte: a hentes üzletben használ kolbász receptjükön idén módosítottak, kevesebb fűszerrel alkották meg a pályamunkát. Őket egy gyermekcsapat is elkísérte: előtte a fázisokat legyakorolták, mindenkinek meg volt a feladata, ki a fűszerezést, ki a töltés csínjával-bínjával volt tisztában.

Közösségépítés 

Markó József, a főszervező Mosoni-Duna Hajós Egyesület elnöke arról számolt be, egy békéscsabai látogatásuk után jött az ötlet, hogy Mosonmagyaróváron is rendezzenek kolbásztöltő fesztivált. A tizenkettedik alkalommal negyven csapat mérte össze tudását. A főszervező, mint mondta a vidéki gasztronómiai hagyományok megőrzése mellett a csapatépítés is fontos, és köszönetet mondott a támogatóknak. Szabó Miklós polgármester szerint immár ikonikussá vált a rendezvény, melynek nagy értéke, hogy együtt lehetnek az emberek és közösséget teremtenek. 

Az eseményt megnyitó Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a jó hangulatot értékelte. Hangsúlyozta, míg hagyományosan a disznóölés inkább családi program volt, mára közösségi tevékenység. A kolbász gyúrása, töltése és sütése által a városban is falusias hangulatot teremtenek, megélve hagyományainkat a huszonegyedik században, miközben barátságok erősödnek egy jó pálinka és kolbász mellett. 

A rendezvényen, ahol kézműves vásárt is tartottak, zárásként a Kozmix szórakoztatta az egybegyűlteket. 

Díjazták a legjobbakat

A Heveder Zoltán, Banyár Tamás és Nemes Kinga alkotta zsűri nem csak a kolbász ízét, színét, állományát, fűszerezését, illatát figyelte, hanem a dekorációt, a feldolgozás során a higiéniát. 

  • Döntésük szerint a verseny legjobb kolbászát Kopasz és Bandája töltötte, dobogós lett a Kollégák és a Fater Firgek csapata. 
  • A legszebb asztal a Horganyosoké, a legszebb dekoráció a Portas Kolbászé, legszebb öltözék a Soproni Légióé, egyetlen női csapat különdíját az Anyák betöltve vette át, a hagyományőrző asztal díjat a Töltelékek érdemelték ki.
  • A legfiatalabb csapat pedig az Ökörpalánták lett.  
  • A Mosoni-Duna Hajós Egyesület különdíját a Vármegyei Lordjainak ítélték oda, az ipartestület különdíját a Tiszteletbeli kolbásztöltő mester címmel az SV Autónak. 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában