2025.01.26. 16:00
Metszőollóval a jó termésért – Hogyan alakítsuk a gyümölcsfa koronáját?
A gyümölcstermesztők télen sem pihennek. Kétnapos intenzív gyümölcskertész programot tartott Győrszentivánon a Nagy Család gyümölcsösében a hét végén Babicz Szabolcs kertészeti szakember, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének munkatársa. Az előadásokon a legfrissebb tudásanyagra alapozva nemcsak a hogyanokra, hanem a miértekre is válaszolt. A szombati gyakorlati bemutatón minden gyümölcsfajtán bemutatta, hogyan kell metszeni a gyümölcsfa ágait.
– A szakmai program nagyon sok elméleti és gyakorlati ismeretet tartalmazott. Szombaton szilva, alma, cseresznye, meggy körte fákon tartott bemutatót az egész országból érkező mintegy negyven gazdának, érdeklődőnek. Milyen növénytani alapok, milyen tápanyag pótlás kell a gyümölcsfa ápolásához? Sok kérdés felmerült a fagyvédelemmel kapcsolatban is. Rengeteg olyan szakmai kérdés van, ami most nagyon aktuális – mondta a szakmai nap házigazdája, Nagy Szabolcs, aki a szüleivel együtt ott volt a hallgatóság körében, mert tanulni mindig kell.

Fotó: Molcsányi Máté
A gyümölcsfa fajtákat frissítik is
– Folyamatosan frissítjük a tudásunkat mi is, mert csak naprakész ismeretekkel tudunk folyamatosan fejlődni és életben tartani a gyümölcsfáinkat. Folyamatosan új fajtákat hoznunk be, amelyekhez más típusú metszés, más koronaalakítás kell. Vannak egy-két éves oltványaink, aminek a metszését gyakoroljuk, illetve vannak 6-8 éves, de 12-20 éves fáink is – állapította meg Nagy Szabolcs.

Fotó: Molcsányi Máté
Csökken a gyümölcsösök területe
Az országban évről évre nagy területen szűnnek meg gyümölcsösök. Elöregednek, kevesen telepítik újra, ezért folyamatosan zsugorodik hazánkban a gyümölcsösök területe. Azért is jó volt látni, hogy a képzésen nagyon sok fiatal vett részt, akik látnak még lehetőséget ebben a munkában és optimisták. – Mi szeretnénk ezeknek a gazdáknak segíteni, ahogy magunkat is próbáljuk motiválni. Az előadások is segítenek a ránk váró kihívásokat kezelni, de az egymás közötti tapasztalatcsere is nagyon hasznos lehet egy-egy probléma megoldásában. Egymást is tudjuk motiválni abban, hogyan tudunk tovább fejlődni – árulta el a házigazda, miért is jó az ilyen találkozó szervezése.

Fotó: Molcsányi Máté
– A mi gyümölcsösünkben is most kezdődik majd a munka, eddig még nem nyúltunk az állományhoz. Február elején megkezdődik a nagyüzem és nekiállunk a mintegy 35 hektár gyümölcsös metszésének, már amit lehet. A gyümölcsösekben általában a nyugalmi időszakban lehet metszeni. Vannak azonban olyan kultúrák, amikben tilos: sárga és őszibarack, kajszifajták. A csonthéjasoknál nagyon oda kell figyelni, hogy mikor metszünk. Most 4-5 fok van, ami nekünk nagyon jó. Sajnos tavaly nagyon meleg volt ilyenkor és hamar indult el a természet, de bízunk abban, hogy ez a hűvös kitart február végéig. Optimálisan február végén, március elején kellene beindulnia a természetnek. Akkor lehet megfelelő minőségű és mennyiségű termésben bízni, de még lehetnek hideg betörések –latolgatta a jövőt a jó termés érdekében Szabolcs.

Fotó: Molcsányi Máté
A gyümölcsfa metszése nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Minden egyes fa másként néz ki, másként nőnek az ágai. Nincs két azonos fa.
Megvannak az alapszabályok, hogy mire kell figyelni, de minden egyes fa más és más, összetett a metszése.
- Körbe kell járni, hogy minden oldalról jól lehessen látni, mit, hogyan kell lemetszeni.
- Nem elég egyszer, bizony többször is körbe kell menni a fa körül, és igazítani rajta,
- míg el nem érjük, hogy a korona és a fa egészségi állapota megfelelő legyen.
- A metszéssel már most szabályozni lehet a termés mennyiségét is.
- A korona alakításakor nagyon fontos szempont, hogy az ágakon keresztül bejusson a fény a terméshez, mert anélkül nem lesz termés.
- Szellőssé kell tenni azért is, mert a növényvédelmi beavatkozásoknál a fa belsejébe is el kell jutnia a hatóanyagnak.
- Azt mondják, akkor van megmetszve jól egy fa, ha a kismadár át tud röpülni rajta.

Fotó: Molcsányi Máté
A tudásanyag megvan, neki lehet állni a munkának. Mi vásárlók pedig bízzunk abban, hogy a nyáron bőven jut a friss, finom hazai gyümölcsökből a kosarunkba és a kamra polcaira egyaránt.