2024.12.22. 07:05
Milyen hús kerül az asztalra karácsonykor? – Tippek hogyan őrizzük meg a minőséget fagyasztás után is
A karácsony egyik legfontosabb kérdései, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra? Az idei év egyik konyhai kihívása a húsok előkészítése: a fagyasztás és a kiolvasztás során hogyan őrizhetjük meg a minőséget?
A karácsonyi ebéd vagy vacsora főfogása az ünnep egyik fontos eleme. A hal mellett ilyenkor sokan választanak magasabb minőségű húsokat. Általában a sertésnek vagy a marhának jut a fő szerep.
Az ünnepi asztal sztárjai
– A töltött húsokhoz és a tatár beefsteakhez keresnek legtöbben alapanyagot, illetve a legkeresettebb húsrész a sertés szűzpecsenye és a sertés karaj ebben az időszakban – mondta Halász László, a Halász Húsüzletek tulajdonosa, a vállalkozás a közelmúltban nyitotta meg első Győrben lévő üzletét a vásárcsarnokban, ahol ahol családias hangulatban, prémium minőségű húsokat kínálnak a vásárlóknak. – Decemberben körülbelül megduplázódik a forgalmunk, a legtöbben a Szenteste előtti napokban jönnek. Évről-évre tapasztaljuk, hogy egyre többen keresik a minőségi húsokat.
Halász László elmondta nem érdemes az utolsó percre hagyni a vásárlást, mert bizonyos húsok esetében a kereslet meghaladhatja a kínálatot.
Hogyan tartsuk meg a minőséget?
A karácsonyi időszak egyik slágere a kocsonya, amelyhez sokan keresnek hozzávalókat.
– Mi pörzsölt alapanyagokat kínálunk. Mindenki másra esküszik, sokan körömmel és bőrrel, míg mások inkább húsosabban szeretik. Eladóink ezért segítenek összeállítani az alapanyagokat az egyéni ízléseknek megfelelően. Az ünnepek előtt azonban minden húst ajánlott a mélyhűtőbe tenni. A fagyasztás önmagában nem károsítja a hús szerkezetét, de a kiolvasztásnál fontos az elővigyázatosság.
Időben kezdjük el a kiolvasztást, és lassan végezzük el a folyamatot, hogy a hús megőrizze eredeti minőségét. A hirtelen melegítés vagy forró vízbe mártás károsíthatja a hús szerkezetét
– tette hozzá Halász László.
Meddig áll el a hús a hűtőben?
A hagyományoktól eltérően az utóbbi években a szárnyas húsok is egyre népszerűbbek.
– A sertés továbbra is a sláger, különösen a karaj ami a karácsonyi menü egyik ikonikus része. Sok vásárlónk előre gondolkodik és már tudatosan vásárol, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen rohanni. A forgalmon is látszik, hogy közeleg az ünnep, de volt már ennél jobb évünk is – mondta el Széles Zoltán a Széles Húsüzlet ügyvezetője. – Mivel 24-e idén keddre esik a vásárlók többsége már a héten megveszi a karácsonyi ételekhez a húst. Az ajánlás szerint háztartási hűtőben 7 napig őrzi meg a minőségét a hús.
A nem zsugorfóliázott termékeke nem optimális 2-3 napnál tovább hűtőben tartani, érdemesebb inkább lefagyasztani és felhasználás előtt kiolvasztani.