Ünnepi italok

2024.12.23. 09:17

Karácsonyi borkalauz – Mi kerüljön a pohárba az ünnepekkor?

Karácsonykor és Szilveszterkor az ünneplők fokozottan keresik a minőségi italokat, különösképp a bort. Pécsinger Jánost, a Pannonhalmi borvidék elnökét kérdeztük arról, mely ételekhez milyen borok illenek a legjobban.

A karácsonyi ebéd és vacsora mindig különleges étkezés, ez nem csak az ételekben, hanem az italokban is meg szokott jelenni. A bor az egyik legkedveltebb választás ilyenkor.

A bor inkább támogatja  a fogásokat, íz intenzitásban azonban bornak kell erősebbnek lennie. Képünkön Pécsinger János.
A bor inkább támogatja a fogásokat, íz intenzitásban azonban a bornak kell erősebbnek lennie. Képünkön Pécsinger János.
Fotó: Molcsányi Máté

– A vásárlók egyre tudatosabban választanak borokat és egyre érzékenyebbek az ár-érték arányra. Különösen nagy öröm számunkra, hogy a helyi vásárlók előnyben részesítik a pannonhalmi és soproni borvidéken készült borokat – mondta el Pécsinger János a Pannonhalmi borvidék elnöke és a Pécsinger Szőlőbirtok tulajdonosa. – A téli időszakban a testesebb vörösborok iránt élénkül meg a kereslet, de az egész évet tekintve a gyümölcsös könnyű fehérborokat, mint az Irsai Olivért keresik folyamatosan. Ezen felül, most nagyon divatosak a különböző habzó- és gyöngyöző borok és természetesen a pezsgő is.

Pécsinger János hozzátette:

Örömmel látják, hogy a rizlinget, amit eddig alaptalanul tartottak kevésbé minőségi fajtának, szintén egyre többen értékelik. Az ő üzleteikben folyamatosan keresik, szinte alig tudják kielégíteni a megnövekedett keresletet.

Az ünnepi asztalhoz tartozó italválasztásról is kérdeztük a borászt.

– Nagyon komoly gasztronómiai háttere van annak, hogy egy-egy ételt mely borokkal lehet a legjobban párosítani. Vannak vásárlók, akik figyelnek erre, de a fogyasztók zöme inkább az általa kedvelt termelőhöz ragaszkodik.

Melyik ételhez, melyik bor illik?

Pécsinger János kiemelte, az ételnek és a bornak nem szabad elnyomnia egymást. A bornak inkább támogató szerepe van ilyenkor a fogások mellett, íz intenzitásban azonban a bornak kell erősebbnek lennie.

Borpárosítások különböző ételekhez:

  • Húsleves- Olasz rizling
  • Krémleves- magasabb alkohol fokú testesebb fehérbor
  • Halak, tengergyümölcsei- könnyű fehérbor, rizling, pezsgő
  • Kacsa, liba, paradicsomos ételek- rozé, Pinot noir 
  • Csirke, pulyka- könnyű fehérborok
  • Vörös húsok- testes, fűszeres vörösbor
  • Desszertek – édes-, félédes- és desszert borok

Pécsinger János hozzátette: fontos figyelni a hús fűszerezésére és az alapján dönteni, hogy krémesebb, fűszeresebb vagy testesebb bort választunk. A fehér borok pedig az íz- és savszerkezetükkel emelik az étel ízét.

Húsleveshez olasz rizling, kacsához rósé, vörös húsokhoz fűszeres vörösbor passzol a legjobban.
Húsleveshez olasz rizling, kacsához rosé, vörös húsokhoz fűszeres vörösbor passzol a legjobban.
Fotó: Molcsányi Máté

Ideális hőmérséklet  a bornak

Nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk a bort, mert a megvásárolt minőség könnyen elveszhet.

– Vörösbort a hűtőből nem lehet elővenni, mert pont a lényegét veszíti el. 

 A vörösborokat szobahőmérsékleten kell fogyasztani, mert olyankor lehet érezni az íz harmóniájukat.

 Természetesen a bontott üveget lehet a hűtőben tárolni, de fogyasztás előtt mindig vegyük ki és adjunk neki időt a felmelegedéshez. A fehér borokat sem javasolt az erkélyen tartani, de ezek a borok hűvösebben is jól fogyaszthatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában