2024.12.23. 09:17
Karácsonyi borkalauz – Mi kerüljön a pohárba az ünnepekkor?
Karácsonykor és Szilveszterkor az ünneplők fokozottan keresik a minőségi italokat, különösképp a bort. Pécsinger Jánost, a Pannonhalmi borvidék elnökét kérdeztük arról, mely ételekhez milyen borok illenek a legjobban.
A karácsonyi ebéd és vacsora mindig különleges étkezés, ez nem csak az ételekben, hanem az italokban is meg szokott jelenni. A bor az egyik legkedveltebb választás ilyenkor.
![A bor inkább támogatja a fogásokat, íz intenzitásban azonban bornak kell erősebbnek lennie. Képünkön Pécsinger János.](https://cdn.kisalfold.hu/2024/12/FScbNgSOFygRU7FU1k726teJQ2JEMLDnb1DeDULnME0/fit/1200/801/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzJhYmQ3NDIxYWEzZjRlODc4ZjU3YzIyMjdkZmZlZDEz.jpg)
Fotó: Molcsányi Máté
– A vásárlók egyre tudatosabban választanak borokat és egyre érzékenyebbek az ár-érték arányra. Különösen nagy öröm számunkra, hogy a helyi vásárlók előnyben részesítik a pannonhalmi és soproni borvidéken készült borokat – mondta el Pécsinger János a Pannonhalmi borvidék elnöke és a Pécsinger Szőlőbirtok tulajdonosa. – A téli időszakban a testesebb vörösborok iránt élénkül meg a kereslet, de az egész évet tekintve a gyümölcsös könnyű fehérborokat, mint az Irsai Olivért keresik folyamatosan. Ezen felül, most nagyon divatosak a különböző habzó- és gyöngyöző borok és természetesen a pezsgő is.
Pécsinger János hozzátette:
Örömmel látják, hogy a rizlinget, amit eddig alaptalanul tartottak kevésbé minőségi fajtának, szintén egyre többen értékelik. Az ő üzleteikben folyamatosan keresik, szinte alig tudják kielégíteni a megnövekedett keresletet.
Az ünnepi asztalhoz tartozó italválasztásról is kérdeztük a borászt.
– Nagyon komoly gasztronómiai háttere van annak, hogy egy-egy ételt mely borokkal lehet a legjobban párosítani. Vannak vásárlók, akik figyelnek erre, de a fogyasztók zöme inkább az általa kedvelt termelőhöz ragaszkodik.
Melyik ételhez, melyik bor illik?
Pécsinger János kiemelte, az ételnek és a bornak nem szabad elnyomnia egymást. A bornak inkább támogató szerepe van ilyenkor a fogások mellett, íz intenzitásban azonban a bornak kell erősebbnek lennie.
Borpárosítások különböző ételekhez:
- Húsleves- Olasz rizling
- Krémleves- magasabb alkohol fokú testesebb fehérbor
- Halak, tengergyümölcsei- könnyű fehérbor, rizling, pezsgő
- Kacsa, liba, paradicsomos ételek- rozé, Pinot noir
- Csirke, pulyka- könnyű fehérborok
- Vörös húsok- testes, fűszeres vörösbor
- Desszertek – édes-, félédes- és desszert borok
Pécsinger János hozzátette: fontos figyelni a hús fűszerezésére és az alapján dönteni, hogy krémesebb, fűszeresebb vagy testesebb bort választunk. A fehér borok pedig az íz- és savszerkezetükkel emelik az étel ízét.
![Húsleveshez olasz rizling, kacsához rósé, vörös húsokhoz fűszeres vörösbor passzol a legjobban.](https://cdn.kisalfold.hu/2024/12/ftk6jpAsPwt7OQo7dafTrU96o7t-yv3g8QpEjSMDrt8/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFiNjA5NjJhYTM0YjQzYjI4NzYwZjlkOTJmNDYwZmRi.jpg)
Fotó: Molcsányi Máté
Ideális hőmérséklet a bornak
Nem mindegy azonban, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk a bort, mert a megvásárolt minőség könnyen elveszhet.
– Vörösbort a hűtőből nem lehet elővenni, mert pont a lényegét veszíti el.
A vörösborokat szobahőmérsékleten kell fogyasztani, mert olyankor lehet érezni az íz harmóniájukat.
Természetesen a bontott üveget lehet a hűtőben tárolni, de fogyasztás előtt mindig vegyük ki és adjunk neki időt a felmelegedéshez. A fehér borokat sem javasolt az erkélyen tartani, de ezek a borok hűvösebben is jól fogyaszthatóak.