Családi vállalkozás

2024.12.18. 07:00

Alpokalja kincsei Répcevisről – Gyönyörű érmeket hozott haza a családi gazdaság – Fotók

Magyar éremesővel zárult a közelmúltban Portugáliában megrendezett Word Chees Awards, ahonnan a répcevisi családi gazdaság, az Alpokalja Sajt szénatejből készült termékei egy ezüst és egy bronzéremmel térhettek haza. Németh Balázzsal, a többgenerációs családi gazdaság sajtkészítőjével beszélgettünk jelenről, jövőről.

Az Alpokalja Sajt története több generációra nyúlik vissza. A család a szarvasmarha-tenyésztés és a növénytermesztés hagyományait őrzi. Balázs üknagypapája kezdte a szarvasmarha-tenyésztést Répcevisen, nagypapája és édesapja folytatta, emellett még a gazdaság növénytermesztési részét vitték sikerre. Ezek az alapok biztosították a család számára a kiváló minőségű alapanyagot: a szénatejet.

alpokalja
Az Alpokalja sajtműhely természetes alapanyagokkal dolgozik, amitől sajtjaik finomak és egészségesek - mondta Németh Balázs, tulajdonos. Fotó: Alpokalja Sajtműhely

Alpokalja kincsei Répcevisről

- Néhány évvel ezelőtt kezdtem el kísérletezni a tejfeldolgozással, akkor még konyhai körülmények között, néhány liter tejjel. Az első sikerélmény 2021-ben ért, amikor a IX. Magyar Sajtmustrán a Tekergő (natúr parenyica) és a Jóska bátyám kedvence (érlelt félkemény sajt) ezüstérmet nyert. Ezek az elismerések hatalmas ösztönzést adtak ahhoz, hogy folytassam a munkát – mesélt a kezdetekről.
A sajtműhely legfontosabb alapanyaga a szénatej, amely különleges minőséget képvisel. A gazdaságban tartott tehenek is kizárólag szénát és abrakot fogyasztanak, ami minőségi garanciát biztosít arra vonatkozóan, hogy a tejből teljesen adalékanyagmentes sajtok készülhessenek.

alpokalja
A gazdaságban tartott tehenek is kizárólag szénát és abrakot fogyasztanak. Fotó: Alpokalja sajtműhely

- A szénatej íze és tápanyagtartalma kimagasló. Míg az ipari sajtoknál különféle adalékanyagokat használnak ahhoz, hogy a silós tejből sajtot készíthessenek, mi természetes alapanyagokkal dolgozunk. Ezért a sajtjaink nemcsak finomak, hanem egészségesek is – magyarázta a szakember.

A sajtok nemcsak az alapanyagok miatt különlegesek, hanem a mögöttük rejlő történetek miatt is. A vállalkozás egyik büszkesége, a „Jóska bátyám kedvence” nevű sajt (bronzérmet kapott a nemzetközi megmérettetésen), tisztelgés a székelyföldi tanító előtt, aki a sajtkészítés alapjaira tanította Balázst.

- Ez a félkemény sajt minimum három hónapig, de akár másfél évig is érlelhető, és erjedési lyukas szerkezete, gazdag ízvilága teszi egyedivé - mondta. 

- Gazdaságunk másik büszkesége a Magyartarka keménysajt (ezüst minősítést nyert) közös álom volt Ficsor Árpád jóbarátommal, az eredmény pedig a tradíciók és a modern fejlesztések találkozása lett. Ez a sajt nemcsak gasztronómiai különlegesség, hanem egészségügyi szempontból is kiemelkedő: az enyhe hőkezelés hatására a szervezet számára fontos baktériumok megmaradnak a tejben, koncentrálódnak a hosszú érlelési folyamat alatt. 

A laktáz enzimek lebontják a laktózt, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják

 - tette hozzá.

"Minden egyes sajt mögött ott van a családom, az édesapám, édesanyám, a feleségem, valamint a testvéreim munkája"

- Büszkék vagyunk arra, hogy a Kisalföld nyugati részén, az Alpok vonulatai mellett gazdálkodhatunk. Nem kell svájci legelő ahhoz, hogy kiváló minőségű sajtot készítsünk. Környékünk gazdag ökoszisztémája önmagában biztosítja termékeink különlegességét és minőségét is. Célunk, hogy Magyarországon is meghonosítsuk a minőségi érlelt sajtkultúrát, és a vásárlókhoz közelebb hozzuk azokat az ízeket, amelyek a természetességet és a tradíciót tükrözik - zárta a beszélgetést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában