Szakmai csúcs

2024.11.25. 18:04

Aranyeső a soproni organikus borászatnak

Noha a maga öt éves fennállásával fiatal borászatnak számít a soproni Steigler Pincészet, mégis vegyszermentes nedűikkel sorra zsebelik be a rangosabbnál rangosabb elismeréseket hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Az elmúlt hetekben három versenyen is arany és ezüst minősítést értek el a Steigler Pincészet fehér, illetve vörös boraik.

A Steigler Pincészet egyfajta küldetésként tekint arra, hogy hazai és nemzetközi szinten egyaránt népszerűsítse a Soproni Borvidéket. Az ötéves fennállásával jó úton halad, hiszen nem csak a legrangosabb borversenyekről térnek haza rendszerint arany minősítéssel, hanem mára már több külföldi étterem és hotel kínálja boraikat különlegességként. Az írországi partnerük például Michelin csillagos étterem szolgálja fel a soproni bort. A Steigler Pincészet az elmúlt hetekben is sűrű napok elé nézett, hiszen három hazai borversenyen is részt vette, amelyről Varga Tamás, borásza számolt be, de beszélt az idei termésről is.

Steigler Pincészet
A Soproni Borvidék borászata, a Steigler Pince az elmúlt hetekben három hazai versenyről is arany díjakkal tért haza. FOTÓ: STEIGLER PINCÉSZET

Arannyal és ezüsttel is gazdagodtak 

- Októberben két versenyre is neveztünk. Az egyik az országos bio borverseny volt, amelynek bírálatára tíz borunkat küldtük el. Tehát szinte az egész palettát. Büszkeséggel tölt el a végeredmény, ugyanis  2021-es Merlot Champion díjat kapott, valamint a Syrah és a Siller aranyminősítést ért el. A további hét borunk pedig ezüstérmes lett. Emellett a hónapban tartotta meg a Semmelweis Egyetem az országos borversenyét, amin nem csak organikus borászatok vettek részt. Ezen a versenyen a 2023-as Zöld veltelíni és a klasszikus Kékfrankos nyert aranyérmet - kezdett bele Varga Tamás. - A napokban pedig Vince Gála szervezőitől kaptunk egy meghívást a díjkiosztó ceremóniájukra. Vince Gála egyébként a legkiválóbb magyar borok, a hazai csúcsgasztronómia és a művészetek ünnepe, amit a Szépművészeti Múzeumban rendeznek meg. Innen sem tértünk haza üres kézzel, ugyanis a Kaméleon vörös cuvée arany és a Zöld veltelíni ezüst díjat kapott. A szakma részéről ez hatalmas elismerés a számunkra - tette hozzá.

Szakmai csúcs: a Vince Gálán arany díjat kapott a Steigler Pincészet Kaméleon vörös cuvée-je.

Minden elismerés visszacsatolás a Steigler Pincészetnek

A Steigler Pincészet borásza arra a kérdésre, hogy organikus borászatként megtisztelőbb-e bio borversenyen szép helyezést elérni, mint összesített versenyen nehezen adott választ. - Óriási öröm a számunkra azok a visszaigazolások, amelyeket a munkánkért kapunk. Ebből tudjuk, hogy megéri mindazt a befektetett energiát és időt, alázatot, amit megteszünk a szőlőben. Úgy gondolom, hogy mindennél fontosabb számunkra a bio borversenyek, hiszen szakmai zsűri értékeli a borainkat. Ugyanakkor az is büszkeségre ad okot, hogy konvencionális borversenyen érünk el szép helyezéseket. Összességben nehéz megmondani, hogy melyik okoz nagyobb sikerélményt. A lényeg, hogy visszacsatolásokat kapunk arról, hogy jó az az út amin haladunk, és ezt kell folytatnunk - osztotta meg gondolatait Varga Tamás.

Ízes lett az idei termés

A Soproni Borvidék a Kékfrankosról híres, de a Steigler Borászat nagy hangsúlyt fektet a fehér szőlőtermesztésre is. Vallják a borvidéken eredetileg fehér szőlőfajtával foglalkoztak a borászok, melynek hagyományát igyekeznek visszahozni a köztudatba. - A legfontosabb fehér szőlőfajtánk a Zöld veltelíni, amiből idén vásároltunk újabb másfél hektárnyi területet. Jelenleg zajlik a konvencionális termesztésről az átállás az organikusra, amely három évig tart. Az idei szezonra nem panaszkodhatunk annak ellenére, hogy nagyjából húsz százalékkal kevesebb volt az idei termés, de sokkal koncentráltabb. A hosszú ősz és korai szürettel a szőlő ízes és gyönyörűen strukturált lett - mondta zárásként a borász.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában