2024.11.25. 12:17
Diókörkép: majdnem megfúrta a karácsonyt a dióburok-fúrólégy, de csak majdnem – A győri vásárcsarnokban mustráltuk a diót
Az ünnepek előtt az extrakiadások mértékét latolgatva talán még érzékenyebbekké válunk az árakra. Piaci körképünkben ezúttal az ünnepi ételek egyik kiemelt hozzávalóját emeltük ki: a diót. Termelő szakértőnk a Kisalföld olvasóinak megüzente, a dióburok-fúrólégy majdnem megfúrta a karácsonyt.
A dió évszázadok óta kiemelt helyet foglal el a magyar konyhában, különösen a karácsonyi ünnepkör során. Az ünnepi asztalok elengedhetetlen eleme, és nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális és szimbolikus jelentőséggel is bír.

Fotó: Csapó Balázs
A magyar népi hagyományban a dió a termékenység, a bőség és az egészség jelképe. Az ünnepi időszakban különösen fontos volt, hogy a következő év gazdagságot és egészséget hozzon, ezért a diót gyakran használták szimbolikus jelentése miatt. Úgy tartották, hogy ha diót törtek az ünnepi asztalnál, és az egészséges belsőt mutatott, jó évet vetített előre. Ha viszont a dió belseje beteg vagy romlott volt, az balszerencsét jósolt.
Dió nélkül nincs karácsony
A diós ételek kiemelkedő szerepet játszanak a karácsonyi menüben. A diós bejgli, amely mára az ünnep szimbólumává vált, nélkülözhetetlen eleme az asztalnak. Nemcsak a leggyakrabban készített bejgli főszereplője a dió, hanem a sokak által kedvelt zserbó vagy flódni alapanyaga is. Éppen ezért néztünk körbe a győri vásárcsarnokban, idén mennyire nyomja meg a költségeket karácsonykor ez a hozzávaló, illetve hol termett az a dió, ami a helyiek asztalára kerül.

Fotó: Csapó Balázs
– Ez magyar dió! – mutatja a gondosan becsomagolt árut Domonkos Csabáné Zsuzsa a standján, nála 4500 forintos kilós áron szerezhető be, pucolt és darált, cukrozatlan formában egyaránt. – A tojás a fő profilom, de ilyenkor diót is árulok a vásárlóimnak, de csakis magyart. A Szihalomból származó dióra esküszöm – árulta el a kereskedő, aki közel húsz éve a szakmában van. – Egyre több dió fogy, ebből úgy látom, már készülnek az ünnepre a győriek és a környéken élők.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a héjas dió felvásárlási átlagára 2021-ben 610 forint, 2022-ben 494 forint, míg 2023-ban 719 forint volt.
Arra a kérdésre, hogy miért jobb a magyar dió a külföldinél, egy nála vásárló idős férfi nem állta meg, hogy ő válaszoljon Domonkos Csabáné Zsuzsa helyett. „A magyar éghajlat, a magyar talaj a magyar diónak, így a magyar embernek kedvez!” – foglalta össze a kiváló csonthéjas esszenciáját a vásárló.

Fotó: Csapó Balázs
Pár standdal arrébb Kuti Ferenc jóval kedvezőbb áron kínálja portékáját: 3500 forintos kilós áron. Adódott is a kérdés, hogyan tudja ennyivel olcsóbban adni.
– Szeretném megpörgetni az eladást, én árulom a legkedvezőbben a vásárcsarnokban. Nézze csak meg, kiváló minőségű magyar dió, nincs a zacskóban törött szem vagy dara – mutatja az előre bezacskózott árut a kereskedő. – Nem volt rossz az idei diótermés, de aki nem permetezte a fákat, az rosszul járt. A dióburok-fúrólégy vagy dióburok-lukasztó légy tette a dolgát, emiatt a kártevő miatt válik feketén rothadóvá a termés. Csakis permetezés nyújt ellene védelmet.