Három hónap

2023.09.18. 21:06

Részleges vágányzár, késések és türelem: elkezdődött a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal felújítása

A munkálatokkal a tervek szerint három hónap alatt végez a vasúttársaság leányvállalata - írta közleményében az MTI.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

A közlemény szerint a részleges vágányzár október 26-ig tartó első ütemében a bal vágányt érinti az átépítés, ezért menetirányonként és óránként egy személyszállító vonat haladhat át a tehervonatokon kívül. Ezek a szerelvények Tatabánya és Kelenföld között nem állnak meg, Tatabányától pótlóbuszokkal, a Déli pályaudvar és Budaörs között pedig félóránként személyvonatokkal lehet utazni. A szombathelyi Savaria Intercity, a soproni IC-k, valamint a Dráva és a Mura IC-k csak Tatabányáig járnak, onnan visszafordulnak Győr felé.

A felújítás miatt kiesett járatok pótlására a MÁV-Volán-csoport csaknem 40 autóbuszt állított forgalomba. A járművek egy része akadálymentes, kerékpárszállításra viszont nincs lehetőség, a nemzetközi vonatokon is csak korlátozottan.

Az EuroCity vonatokat pluszkocsikkal egészítik ki, a reggeli csúcsforgalmi időszakban pedig, amikor nemzetközi vonat még nem közlekedik, motorvonat szállítja az ingázókat Budapest felé. A nemzetközi szerelvények menetideje 10-25 perccel hosszabb lehet - írták.

Az IC-k a teljes vonalon, a nemzetközi vonatok a budapesti Keleti pályaudvar és Tatabánya között helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A 4-es metró teljes vonalán elfogadják a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalra érvényes vasúti jegyeket és bérleteket a MÁV weboldalán olvasható feltételekkel.

A győri fővonalon a felújítás előtt naponta több mint 140 személyszállító vonaton nagyjából 40 ezren utaztak. Az új közlekedési rendben átszállás nélkül, a teljes szakaszon a negyedük közlekedhet - közölte a vasúttársaság.

A MÁV az utasoktól azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendi változásokról. A MÁV weboldalán folyamatosan frissítik a legfontosabb tudnivalókat.

A MÁV-tól azt a további tájékoztatást kaptuk, hogy kiemelkedő forgalmi zavartatás sem a vasútvonalon, sem közúton nem jelentkezett a hétfői nap során. Néhány járat esetében beavatkozást igénylő vonatkésés, buszkésés előfordult, ezek mérsékléséről intézkedtek. A reggeli, az agglomerációból a főváros felé induló járatok esetében növelik a buszpótlást a zsúfoltság elkerüléséhez szükséges kapacitások biztosítása érdekében.

Nagyon sok vasutas személyesen tájékoztatja a győri fővonal érintett állomásain az utasokat az első néhány napban. Mintegy 10 diákmunkás is segíti az utasokat az eligazodásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában