Megelőzés

2023.09.18. 07:05

Itt az idő a kéménytisztításra Győr-Moson-Sopronban - Tüzet és szén-monoxid-mérgezést okozhat a lerakódott korom és kátrány

Minden hetedik lakástűz a kéményben keletkezik. Ezért érdemes még a fűtési szezon kezdete előtt ellenőriztetni a kéményeket. Idén Győr-Moson-­Sopronban már 4613 családiház-tulajdonos kérte az ingyenes tisztíttatást. De a nagyobb helyi cégek is odafigyelnek a rendszeres ellenőrzésre.

Dániel Viktória

Tavaly 12.460, idén eddig 4613 alkalommal vették igénybe családi házban élők a katasztrófavédelem ingyenes kéményellenőrzését a vármegyében. 

– A térségben nem jellemzők a kirívó problémák. Azonban gyakori, hogy a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőeszközök levegő-utánpótlására kell felhívni a figyelmet – mondta el dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 
Fűtési időszakban többször riasztják a tűzoltókat égő kéményekhez. Átlagosan minden hetedik lakástűznek ez az oka. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Mivel ha a kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteget nem távolítják el, előbb-utóbb meggyullad. 

A lerakódó korom- és kátrányréteg miatt a kémény belső átmérője is leszűkül, huzata romlik. Így a füstgáz visszaáramolhat.

– A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol akár csak két hétig hulladékot használnak, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű szárított fával fűtöttek volna. 

A kémény belső falán folyamatosan lerakódó korom- és kátrányréteg miatt a kémény belső átmérője is leszűkül, huzata romlik. Így a füstgáz visszaáramolhat, tökéletlen­­­ égést okozva, ami miatt szén-monoxid keletkezik, ez pedig kis koncentrációban is halálos! 

– Nem ritka, hogy a kémények kialakítása sem megfelelő, például gerendák vannak a kéménybe építve. Szintén gyakori, hogy darazsak, méhek, madarak, denevérek költöznek bele, de előfordult már nagy testű védett madár is. Volt rá példa, hogy a kéményseprők kéménybe rejtett ékszereket, pénzt találtak. 

Ha a kéményünkre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszközről van szó, akkor pedig évente tanácsos ellenőrizni. 

Ősszel jellemzően megnő a kéményellenőrzési igények száma, pedig nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége fontos. A kéményseprő bármelyik évszakban ellenőrizni tudja a kéményt. 

A magánszemélyekkel el­lentétben a cégeknek nem ingyenes a kémény vizsgálata, azonban legalább olyan fontos. A Kétüsz Győr Kft. kéménysepréssel foglalkozó vállalathoz több száz megkeresés érkezik a vállalkozóktól, annak ellenére, hogy a legtöbben már várják évről évre a megszokott időben a kollégáikat. 

– A nagy cégek odafigyelnek a kémények, égéstermék-­elvezetők megfelelő állapotára, hiányosságok, állagrom- lás a kisebb cégeknél, családi vállalkozásoknál fordul elő, amik jellemzően családi házakba vannak bejelentve – mondta el Harnisch Róbert ügyvezető igazgató. – Augusztusban, szeptemberben jellemzően kétszer akkora a meg- rendelések száma, mint az év más szakaszában. Ugyanakkor kollégáink egész évben keresik fel ügyfeleinket, és így beosztva mindenkihez el­­jutunk. 

Harnisch Róbert hozzátette: a jogszabály a szilárd tüzelésű kéményeknél 1, a gázégéstermék-elvezetőknél 2 évenkénti ellenőrzési gyakoriságot ír elő. Ettől függetlenül a legtöbben évente kérik az ellenőrzést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában