Gyártókapacitás, akkumulátorgyártás

2023.06.07. 09:15

Új technológiákkal bővít a Dana Győrben - 36 milliárd forint befektetés a gyártásba

Új beruházást jelentett be kedden a Dana Incorporated, amely a vállalat elektromos meghajtású járműprogramját támogatja majd.

kisalfold.hu

A beruházásnak köszönhetően a Dana 300 új munkahelyet hoz létre a győri ipari parkban.

A Dana bejelentette: tovább bővíti tevékenységét Magyarországon, hogy támogassa az elektromos személyautóipari gyártást Európa legnagyobb beszállítói számára. Az amerikai gépjárműalkatrész-gyártó vállalat két fő projektbe összesen a 96 millió eurót – közel 36 milliárd forintot - fektet be, melyhez a magyar állam további 6,6 milliárd forinttal járul hozzá. Az egyik, 69,5 millió eurós beruházás részeként tovább bővíti gyártókapacitását a győri campuson, ahol elektromos meghajtású járművek hűtőegységeinek gyártására nyílik lehetőség, valamint további hőmenedzsment megoldásokat kínál a jövőben.

A Dana 36 milliárd forintos beruházását tegnap jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A vállalat további közel 26,3 millió eurót fektet be nagy teljesítményű elektromos motorok és elektromos hajtásegységek gyártásába egy, már meglévő győri telephelyén. A két beruházásnak köszönhetően a Dana összesen közel 300 új munkahelyet hoz létre a győri campuson.

- A Dana győri gyárai stratégiai pozíciót foglalnak el a vállalat elektrifikációs üzletágának piacán Európában – mondja Antonio Valencia, a Dana Power Technologies és Global Electrification üzletág elnöke. - Ezek az új gyártósorok újabb fontos lehetőségekkel bővítik a Dana jelenlétét Európában, és hálásak vagyunk a magyar kormánynak az új projektek támogatásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dana bejelentését követő sajtótájékoztatón kiemelte: a világ harmincegy országában jelen lévő Dana beruházásáért folyó verseny megnyerése is igazolja, hogy a magyar beruházási környezet a legversenyképesebbek között van Európában. A 150 ezer embernek munkát adó ágazat nemzetközi versenyképességét bizonyítja, hogy a hazánkban előállított autóipari termékek 91 százalékát a külpiacokon értékesítik, s az autóipar forradalmi átalakulása minden bizonytalanság közepette is töretlenül haladt előre. Az elektromos átállásban Magyarország szerepe megkérdőjelezhetetlen: mára a világon a negyedik legtöbb elektromos akkumulátort hazánkban állítják elő.

Ha azok a beruházások, amelyek most zajlanak, lezárulnak, akkor fel fogunk lépni a világranglistán a második helyre, ami olyan országtól, amely a 95. helyen áll a lakosságszám szempontjából, azt hiszem, hatalmas teljesítmény

 – mondta a miniszter.

Charles Wassentől, a Dana Európai Operációs Igazgatójától megtudtuk, hogy a beruházáshoz egy 550 ezer euró költségvetésű tréningprogram is tartozik, az elektromos hajtáslánc-technológiákhoz kapcsolódva. A jövő évben induló képzéseken a Dana több mint száz szakembere vehet részt.

A Dana 2005 óta van jelen Magyarországon, és jelenleg 1300 munkavállalót foglalkoztat négy gyáregységében, korszerű és innovatív technológiai megoldásokat kínálva a személy, haszon- és nehézgépjárművek, valamint ipari célú járművek piacán. Vezető szerepet tölt be a rendkívül hatékony meghajtási és energiagazdálkodási megoldások tervezésében és gyártásában, amelyek a gépek és járművek hajtásában vesznek részt. Termékeivel szinte minden járműgyártót támogat hajtásegységekkel; elektrodinamikus technológiákkal, beleértve a szoftvereket és vezérlőket; valamint termál, tömítési és digitális megoldásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában