Elismerések

2023.06.06. 14:53

Pedagógusnap Komáromban - Elköszöntek a nyugdíjba vonulóktól, elismerték az aktívakat - fotók

Június 2-án a komáromi Jókai moziban tartották meg a városi pedagógusnapot. Az eseményen köszöntek el a nyugdíjba vonulóktól, emellett átadták a Pedagógiai Díjat. Az ünnepelteket Für Anikó és Hrutka Róbert irodalmi műsora szórakoztatta.

Szinak Evelyn

Dr. Molnár Attila polgármester és Turi Bálint alpolgármester között a Pedagógiai Díjjal jutalmazott Szabadics Tímea, Halász Tiborné, Duláné Veres Márta és Takács Ilona Andrea. Fotók: Szinak Evelyn

„A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik” – idézte Jókai Mór szavait a városi pedagógusünnepségen Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a humán bizottság elnöke. Majd feltette a kérdést: miért választ pedagógushivatást magának az ember? Kiből lesz a tanító, gondoskodó nevelő, tudást átadó oktató? – Olyan emberből, aki szívesen ad, aki irányt tud mutatni útvesztőkben, aki érzékeny segítőkészséggel, de sosem tolakodóan támogat, aki bátorítani tudja a gyengébbet, aki áhítja a tudást, kitartó és újító szemléletű. Olyan emberből, aki eltökélte a jövőt, és minden erejét és tudását a fiatalságnak, a gyermeknek szenteli, aki hisz a jóságban és az igazságosságban, lényében érzi a játékot, a játékosságot. Olyan emberből, aki nem ijed meg a képzeletbeli színpadtól, aki példát mutat, aki ismeri az alázat és a tisztelet fogalmát, és másoktól is elvárja azt. Nevelő ember a pedagógus – hangzott a válaszban. A képviselő hozzátette: sosem volt könnyű ez a hivatás, manapság meg főleg nem, hiszen a semmitérő örömhajhászás nyer teret, az ítélkezés és az arctalan bántalmazás az életünk kísérője. Ilyenkor pedig nehéz valódi példát, követendő értékrendet adni.

Nyugdíjba vonult Laki Lászlóné, a Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola oktatója, egykori intézményvezetője.

Az ünnepségen először a nyugdíjba vonuló pedagógusoktól köszöntek el. 

Áchimné Gurdon Dóra 1982. szeptember 1-jén kezdte meg pályafutását a III. sz. Napköziotthonos Óvodában, a mai Gesztenyés Óvodában. Kollégái szerint figyelmes óvónő, aki kitűnő belső radarral érzékeli a gyermeki lélek rezdüléseit. Negyven évet csak úgy lehet ledolgozni egy helyen, ha az ember igyekszik folyamatosan megújulni, követni az új trendeket. Dóra folyamatosan ezt tette. 

Barzsóné Varga Márta 1985. augusztus 16-a óta tagja a Feszty Árpád Általános Iskola tantestületének. Pedagógiai munkája során mindig képezte magát, érdekelték az új módszerek. A Lépésről Lépésre Program képviselője, a komplex instrukciós programba elsők között kapcsolódott be. Mindig sok tanítványa volt, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdöttek, velük komoly eredményeket ért el.

Both Andrásné Jutka néni 1982-ben az ácsi Napközi Otthonos Óvodában kezdte óvónői pályáját, ahol 24 évet töltött. 2010 szeptemberében kapott állást a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában, ahol májusi nyugdíjazása miatt ez az utolsó nevelési éve. Az intézményben töltött 13 év alatt nagyon sok kisgyermek nevelésében vett részt, mindig arra törekedett, hogy számukra az óvoda biztonságot nyújtó, meleg, puha fészek legyen, olyan hely, ahol a játékon keresztül tanul, fejlődik, szocializálódik a kisgyermek. 

Laki Lászlóné, a Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola oktatója, egykori intézményvezetője 2000-ben lett az intézmény tanára, majd igazgatóhelyettese, 2013 és 2016 között pedig az igazgatója. Az ő vezetése alatt indult el a felnőttek oktatása és a duális képzés. Nem könnyű időszakban vette át az intézmény vezetését, mégis meg tudta tartani a diáklétszámot, sőt, a felnőttek beiskolázásával, a kétéves érettségifelkészítővel és a Híd Programmal az intézmény tanulói létszáma újra növekedésnek indult. Igazgatói munkássága során az intézményben magas szintre emelte az iskolai rendezvények színvonalát.

Balogh István, a Tatabányai Szakképzési Centrum Széchenyi István Gazdasági és Informatikai Technikum pedagógusa 2015 óta tanít az intézményben. Hitvallása volt a gyerekek szeretetén és tiszteletén alapuló nevelés. A szakmaiság mellett mindig szem előtt tartotta a közösségépítést, a közösségformálást. Kitűnő pedagógiai érzékkel, önzetlenül, hozzáértéssel, őszinteséggel és végtelen türelemmel oktat és nevel: tanulót, szülőt és kollégát egyaránt.

Dr. Molnár Attila polgármester és Turi Bálint alpolgármester között a Pedagógiai Díjjal jutalmazott Szabadics Tímea, Halász Tiborné, Duláné Veres Márta és Takács Ilona Andrea.

Ezt követően a Pedagógiai Díjak átadására került sor. Ebben az elismerésben részesült Takács Ilona Andrea, a Szőnyi Színes Óvoda óvodapedagógusa. Óvónői munkásságára a gyermekszeretet, az állandó önképzés igénye jellemző, melynek következtében szakmódszertani tudása és pedagóguskompetenciái folyamatosan fejlődnek. Lelkiismeretesen végzi pedagógiai munkáját, a gyermekek és a szülők nagy megelégedésére. Precíz, pontos, megbízható. Szükség esetén összefogja az egész csapatot. 

Both Andrásné Jutka néni 13 évet töltött a Szent Imre általános iskola és óvodában.

Duláné Veres Márta a Koppánymonostori Általános Iskola pedagógusa, aki 1988 óta a nevelőtestület tagja. Szakértelme megkérdőjelezhetetlen, munkavégzése pontos és precíz. Évtizedekig volt az intézmény vezetőhelyettese, ahol az említett képességeit kamatoztatta. Feladatát szívvel-lélekkel végezte. Pályája során állandóan képezte magát, rengeteg továbbképzésen vett részt, és elvégezte a közoktatásivezető-képzést is. Mindig szem előtt tartja a gyermekek érdekeit. Fáradhatatlanul korrepetálja, segíti és készíti versenyre diákjait, akik gyönyörű eredményeket érnek el a sokak által nem annyira kedvelt matematika tantárgyból. 

Halász Tiborné 38 éve meghatározó pedagógusa a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolának. A mai napig keresi azokat az újfajta lehetőségeket, segédanyagokat, megmérettetéseket, amelyekkel diákjait sikerélményhez juttathatja, megfelelően fejlesztheti, valamint másokkal megmérettetheti. Hosszú évek óta iskolai szervezője és lebonyolítója a Bendegúz Tudásbajnokság, a NyelvÉsz és a MatekÁsz versenyeknek, valamint 3. osztályos koruktól a matematikában tehetséges tanulóit a Zrínyi-matematikaversenyre készíti fel.

Szabadics Tímea 2005 óta a Feszty Árpád Általános Iskola angol szakos pedagógusa. Kiemelkedő szakmai tudása mellett kedvességével, szerény természetével, határozottságával kivívta kollégái, tanítványai szeretetét, tiszteletét. A tantestület elismert, megbecsült tagja. Őszinte, megbízható személyiség, aki nagy szeretettel fordul tanítványai felé.

A díjak átadását ünnepi műsor követte. Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Hrutka Róbert Fonogram- és Artisjus-díjas zenész, zeneszerző közös előadásában nagy magyar költők versei csendültek fel. 

A díjak átadása után Für Anikó és Hrutka Róbert előadásában magyar költők versei csendültek fel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában