Tata és Tóváros egyesítője

2023.06.09. 15:47

Magyary Zoltán professzorra emlékeztek Tatán

135 éve született Magyary Zoltán, a közigazgatás professzora, nemzetközi hírű közigazgatási szakember, Tata és Tóváros egyesítője. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kara Magyary Zoltán Szakkollégiumával és Tata önkormányzatával közösen szervezett emlékére koszorúzási ünnepséget és konferenciát.

Kiss T. József

Szerda délelőtt Magyary Zoltán szülőháza előtt tartottak megemlékezést, ahol Michl József polgármester köszöntő szavai után helyezték el a kegyelet virágait. Koszorút helyezett el Michl József polgármester, dr. Horváth József, Tata jegyzője, dr. J. Nagy Éva, az MZNT alelnöke, Keresztesi József, az MZNT örökös elnöke és Farkasdi Tünde projektmunkatárs. 

A járási hivatalnál lévő emléktáblánál dr. Horváth József, Tata jegyzője és Michl József polgármester helyeztek el koszorút. Fotó: Kiss T. József

Ezután a Tatai Járási Hivatalnál lévő emléktáblát koszorúzta meg Michl József polgármester, dr. Horváth József jegyző, J. Nagy Éva, Keresztesi József, valamint Stöcker Zoltán, a hivatal vezetője, utóbbi beszédet mondott. 

Magyary Zoltán és felesége, Techert Margit Tatán, a Környei úti temetőben alusszák örök álmukat. A tatai népfőiskola fontosnak tartja, hogy a tudós házaspár nyugvóhelyén is megemlékezzenek munkásságukról, életművükről. A sírhelynél Ferjáncz Ábrahám (Magyary Zoltán Szakkollégium) méltatta a Magyary házaspár örök érvényű érdemeit. 

Csütörtökön a tóparti Magyary-szobornál tartottak megemlékezést, ahol Borsó Tibor, az MZNT elnöke mondott köszöntőt, megemlékezést, s a koszorúzásokat követően országos Magyary-konferencia kezdődött a városházán. A konferencia arra adott alkalmat, hogy felidézzék Magyary Zoltán munkásságának fontosabb, máig ható jelentőségét. Magyary Zoltán a közigazgatás területén tette le az alapokat, amelyre lehetett építkezni, s amely rendszerben ma is dolgozunk a közigazgatás területén. 

A konferencián többek között összefoglalót hallhattak Magyary oktatáspolitikai gondolatairól, Magyary Zoltán és Benda Kálmán szakmai együttműködéséről, valamint agyagosszergényi népfőiskolai partnerük is bemutatkozott. A Magyary-konferencián elhangzott előadás Tata város fejlesztési terveiről a tatai népfőiskola „Szívügyünk – Tata” című nyári szabadegyetemi kurzusának nyitó előadása is egyben. 

A tóparton álló Magyary szobor, melye az egykori Tata és Tóváros határán helyeztek el. A két település 1938-ban egyesült Tata néven.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában