Abdától Vénekig

2023.06.05. 12:09

Küzdelem a vérszívókkal - 32 ezer hektáron földön és a levegőből is irtják a szúnyogokat a héten Győr-Moson-Sopronban

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok megyénkben.

kisalfold.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

Fotó: Csapó Balázs

  • A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót.
  • A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint mintegy 32 ezer hektáron a földön és a levegőből is irtják a szúnyogokat a héten Győr-Moson-Sopronban.
Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Csapó Balázs

A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

A héten országosan összesen 441 településen várhatóak szúnyogokat gyérítő kezelések. Győr-Moson-Sopronban számos helyszínen végeznek földi kémiai és légi kémiai gyérítéseket is, egész héten. Hétfőn 11894 hektáron, kedden 1514 hektáron, szerdán 8244 hektáron, csütörtökön 4312 hektáron, míg pénteken 6538 hektáron irtják a szúnyogokat. Győr-Moson Sopronban összesen 15808 hektáron végeznek földi kémiai gyérítést, míg 16694 hektáron lesz légi kémiai védekezés. Ide kattintva nézhetik meg, hogy melyik településen, mikor gyérítik a szúnyogokat Győr-Moson-Sopronban.

A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések lakott területein történik, a pontos időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat pótnapokra halasztják. Jelentős csapadékot követően a közvetlen lakókörnyezetünkben is tenyészőhelyek alakulnak ki, árkokban, kerti eszközökben, játékokban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyogok. Az elmúlt években hazánkban megtelepedett inváziós fajok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak, fontos ellenük védekezni. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót - közölte a Katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában