Tizenöt év a vidékért

2023.06.07. 21:11

Közgyűlést és vetélkedőt tartott a Szigetköz Natúrpark Egyesület Kimlén

A Megye Szolgálatáért területfejlesztési tagozatának díját érdemelte ki a LEADER és a natúrparki munkaszervezet vezetője, Susovits Vera 15 éves kiemelkedő vidékfejlesztési munkájának elismeréseként.

Mészely Réka
Susovits Vera a Megye Szolgálatáért elismeréssel.

A Szigetköz Natúrpark Egyesület ünnepi közgyűlését tartotta meg Kimlén. Ezt megelőzően szervezték meg a szigetközi natúrparki vetélkedőt, melyre 18 háromfős iskolai csapat nevezett. A vidám, de tanulságos vetélkedő dr. Pető Péter elnök köszöntőjével kezdődött. A jó hangulatú megmérettetés során a diákok nemcsak tudásukról adtak számot, hanem a Szigetközről is sok új, hasznos ismeretet szereztek. A vetélkedőt követően a diákok rövid hajókiránduláson vettek részt a Mosoni-Dunán, a natúrpark új elektromos hajóján. 

Az ünnepi közgyűlés a vetélkedő díjátadójával kezdődött, a győztes dunaszigeti csapat képviselheti majd Szigetközt az országos natúrparki vetélkedőn 2023 szeptemberében, Békéscsabán. 

Dr. Pető Péter egyesületi elnök a közgyűlés megnyitójában emlékeztetett arra, hogy 2018-ban éppen azért indították útjára a Szigetköz Natúrparkot, mert annak természeti értékeit meg akarták őrizni és átadni a következő generációnak. Az egyesület vezetője tájékoztatást adott az elmúlt 5 év fejlesztéseiről, az önfenntartó mintakertről, a környezeti nevelési eszközökről, a beszerzett elektromos hajóról, kisbuszról és a kimlei önkormányzattal közösen fejlesztett szálláshelyről. 

Felidézte a nagy sikerű prog- ramokat, így a tájsétákat, natúrparki vetélkedőket, környezeti-nevelési programokat és külön kitért a Szigetközi Tájegységi Értéktár sikereire is. Hangsúlyozta, hogy idáig be tudták tartani eredeti vállalásukat és a fejlődést önerőből, sok munkával, rengeteg pályázattal, nem pedig tagdíjakból érték el. Kertész József, a natúrpark alelnöke vetített képes előadásában a Szigetköz elmúlt 30 évéről mesélt. Az ünnepi megemlékezés zárásaként Széles Sándor főispán osztotta meg gondolatait és emlékeit a közgyűlés résztvevőivel. 

Felidézte, hogy még Máriakálnok polgármestereként – összefogva más településvezetőkkel és civilekkel – hogyan próbálták megmenteni Szigetköz ügyét a nehéz nemzetközi és hazai politikai viszonyok között. Külön figyelmeztetett természeti értékeink és ivóvízkincsünk védelmére. 

A natúrparki közgyűlést követően a Szigetköz – Mosonisík LEADER Egyesület közgyűlésén dr. Pető Péter immáron a vármegye közgyűlésének alelnökeként a Megye Szolgálatáért Díj területfejlesztési tagozat díját adta át a LEADER és a natúrparki munkaszervezet vezetőjének, Susovits Verának 15 éves kiemelkedő vidékfejlesztési munkájának elismeréseként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában