Trianoni tragédia

2023.06.05. 13:17

Kőbe vésték az összetartozást Szanyban - fotók

Leleplezték a Nemzeti összetartozás napján Szanyban a község új Kárpát-Haza Emlékművét. A rendezvényen Jakab István szónokolt azt hangoztatva, hogy az anyaország minden magyarért felelősséget visel, éljenek bárhol a világban.

Cs. Kovács Attila

"A te új térképeid hibásak, fiam, a miénk, a régi mutatja az igazi országhatárokat" - magyarázta a nagyapa (Németh Gábor) unokájának (Kovács Ákos) a szanyi színjátszók előadásán.

Felavatták vasárnap este Szany új Kárpát-Haza Emlékművét, a nemzeti összetartozás helyi jelképét. Mint az korábban megírtuk, a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, 2010-ben állított, első, fából készült emlékmű tönkrement, balesetveszélyessé vált. Elbontották, de rögtön érkezett egy felajánlás. Varga Péter vállalkozó jelezte: biztosítja egy új felállításának költségeit. Környezetét a faluközpontban az önkormányzat és a Szany Nagyközségért Egyesület tette rendbe a helyiek segítségével.

Az ígéretet tett követte és rövidesen megérkezett a faluba a tekintélyes méretű tardosi kő, melybe Nagy Péter kőfaragómester faragta bele a szanyi elképzeléseket. A kő "életútját" a vasárnap ünnepségen is ismertették. Mint elhangzott, a tardosi márványból készült trianoni emlékmű a magyarság több mint ezer éve virágzó hitének tanúsága, a szétszakíthatatlan egység kőbe vésett bizonyítéka. A tardosi kő népszerűségét fagyállósága, vöröses színe adja. Története 175 millió évre nyúlik vissza, jurakori tengerfenéknek megkövesedett maradványa. Vöröses színét a vas-oxid által nyerte el.

Kemény, tömör mészkő, ami tele van tengeri élőlény maradványokkal. A tardosi kő szerepel a Komárom-Esztergom vármegyei értéktárban és folyamatban van hungaricummá emelése. Nagy Péter kőfaragómester keze munkáját  szerte az országban számos középület és alkotás viseli. Dolgozott az Országház rekonstrukcióján, az ország szinte valamennyi várában, de a pannonhalmi főapátságban is. A Kossuth téri szoborcsoport öt méteres Esterházy Pál alakja is az ő nevéhez fűződik. A szanyi kő a csonka országot és az elszakított országrészeket mutatja, alján egy Wass Albert idézettel: "Maradnak az igazak és a jók. A tiszták és a békességesek./Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad."

A rendezvényen Varga Péter, Nagy Péter és Budai Attila, a tardosi bánya tulajdonosa leplezték le az új Kárpát-Haza Emlékművet, Henczel Szabolcs szanyi plébános megáldotta a művet. Avatóbeszédet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke mondott. Hangsúlyozta, 2010-ben döntött az Országgyűlés a Nemzeti összetartozás napjáról. "Elfogadtuk a határozatot, ami meggyőződésem, hogy hitet és erőt ad ma minden magyarnak, éljen bárhol a világban. Hitet abban, hogy Magyarország nem felelősséget érez, hanem felelősséget visel minden magyarért"-fogalmazott.

Az avatóünnepségen a szanyi színjátszókör tagjai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában