Vélemény

2023.06.05. 14:51

Az örök vitatéma - kollégánk álláspontja a vasárnapi fűnyírásról

Bizonyos embereket sok minden zavar, a hangok és a gazos kert is.

Szeghalmi Balázs

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Huszár Márk

Pár napja írást közöltünk arról, hogy egyre több településen szabályozzák a hétvégi fűnyírást szerte Győr-Moson-Sopronban. A cikk online verziójába szavazást csempésztünk a következő kérdéssel: Ön engedélyezné a fűnyírást vasárnap?

Összesen 1780 voksot kaptunk a témában. 1087 olvasónk szavazott igennel, 693 nemmel. Távol álljon tőlem, hogy egy netes szavazást készpénznek vegyek, a világhálós voksok anomáliáiról többször írtunk. Mégis, amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy maga a szituáció közel nem olyan egyértelmű, ahogy egyébként a fűnyírók vasárnapi használatát tűzzel-vassal üldözők igyekeznek beállítani. Az örök vitát adó témában szerintem két fő problémáról van szó.

Az egyik, hogy bizonyos embereket sok minden zavar, a különböző hanghatások is, meg az is, hogy gazos a szomszéd vagy az utcabeli kertje, s ezeket gyakran szóvá teszik. Esetleg szintet lépve a panaszkodást az önkormányzati hivatalban, a jegyzőnél folytatják. Amihez persze joguk van, mégis valahogy az az ember érzése, hogy nem a külső, hanem a belső hangokkal van leginkább baj. Azzal, hogy egyesek nem képesek kezelni a nyomást, a stresszes mindennapi életünket, s ezért a belső frusztrációjukat másokon töltik ki.

A másik sarokpontra Börcs polgármestere világított rá remekül cikkünkben: annak is van létjogosultsága, ha valaki hagyományos életet szeretne élni falun. Egyre több család költözik ki a város zajából a kistelepülésekre, s akadnak közülük jó páran, akik úgy gondolják, hogy ezzel életük végéig kellemes vakációt csípnek meg a jó levegőn. Csak azzal nem számolnak, hogy bizony ott élnek szép számmal, akik állatot tartanak, a földjeiken dolgoznak, s még a madarak is csiripelnek. Akik nem bírják az ezzel járó hang- és zajhatásokat, inkább maradjanak a városban. Jobb lesz így mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában