Felismerni és elkerülni

2023.06.03. 10:11

Az iskolásoknál kezdik a drogok elleni harcot a Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök

Ollári Gergely

Forrás: Pixabay

Kábítószer-birtoklás miatt 2021-ben 373, tavaly pedig 482 bűncselekményt regisztráltak vármegyénkben – hangsúlyozta a Kisalföld kérdésére a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. A rendőrség kiemelkedő hangsúlyt fektet a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítésére és a prevencióra is. Utóbbi keretében rendszeresen tart előadásokat megyénk oktatási intézményeiben a drogok veszélyeiről. Általános tendencia, hogy a drogokkal (dohányzás, alkohol, kábítószer) való találkozás egyre fiatalabb – már akár 12–13 éves – korban történik. 

– A legfontosabb, hogy megtanítsuk a fiatalokat arra, hogyan ismerjék fel és kezeljék a veszélyes helyzeteket, és hogy szükség esetén kitől kérhetnek segítséget. Ez igaz nemcsak az áldozattá, de az elkövetővé válásra is. Prevenciós programjaink ezt a mindenkori célt szolgálják – fogalmazott lapunknak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársa. 

 

A rendőrség bűnmegelőzési osztálya állandó és kiemelt feladatkörként kezeli a kábítószerrel kapcsolatos megelőzést. A prevenciós munka több színtéren zajlik, ennek nagy részét a nevelési, oktatási intézmények jelentik. Az intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján működtetik a rendőrség biztonságra nevelő, úgynevezett központi gyermek- és ifjúságvédelmi bűnmegelőzési programjait: az általános iskolásoknak a DADA-, a középiskolában az Ellen-Szer, valamint az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói programot. Ezek mindegyike a drogprevenció témakörét is érinti. 

– A középiskolákban az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók napi szinten részt vesznek az intézmény életében. Vármegyénkben huszonegy iskolában működik a DADA-, tizenegy intézményben az Ellen-Szer, tizenhárom helyszínen pedig iskolai bűnmegelőzési tanácsadói program. Ezek során az oktató kolléga olyan élethelyzeteket dolgoz fel a gyermekekkel, amelyek bárhol és bármikor megtörténhetnek velük – tudatta a főkapitányság. Hozzátették: fontos, hogy a gyerekek mindenkor fel tudják ismerni a veszélyhelyzeteket, felelősen tudjanak döntéseket hozni, és képesek legyenek felmérni magatartásuk és cselekményeik következményeit. 

A főkapitányság legújabb, a középiskolásokat célzó programja a „Te melyik utat választod?” című bűnmegelőzési célú, intézménylátogatással egybekötött börtönprojekt, melynek során minden hónapban egy-egy iskolai csoport tekinthet be egy elítélt „idegenvezetésén” keresztül a szabadságelvonással járó büntetésüket töltők életébe. Emellett működik drogprevenciós tiszti hálózat is, ennek keretében a rend­őrség munkatársa tanévenként legalább egy alkalommal szülői értekezletet tart a kábítószer-bűnözéssel kapcsolatos kockázatokról, fogadóórát, konzultációt biztosít azoknak a 12–18 éves gyermeket nevelő szülőknek, akik személyes problémájukat szeretnék megbeszélni. 

– A hatékony drogmegelőzés egyik kulcsa a személyiség- és közösségfejlesztés. A bűnmegelőzési órák a csoportos munkára és a játékra épülnek. A drogprevenciós foglalkozásokon nem a fiatalok káros szenvedélyektől történő elrettentése a cél, hanem segítséget nyújtani abban, hogy felismerjék és elkerüljék azokat a környezeti késztetéseket, melyek cigaretta, alkohol és kábítószer fogyasztására ösztönöznek – tették hozzá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában