Oltalom a vészkorszakban

2023.06.09. 19:55

Az embermentő - Friedrich Born születésének 120. évfordulója a Pannonhalmi Főapátságban - fotók

Az embermentő, Friedrich Born születésének 120. évfordulója alkalmából a Pannonhalmi Főapátságba látogatott pénteken Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, Denise Duran, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) budapesti regionális küldöttségének vezetője és a küldöttség többi tagja.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

1944-ben a Pannonhalmi Főapátság Friedrich Born – a Nemzetközi Vöröskereszt egykori magyarországi küldöttje – közreműködésével vöröskeresztes védelem alá került. A monostor, mint gyermekmenhely működhetett - ennek tiszteletére emléktáblákat koszorúztak a Svájból érkező látogatók Várszegi Asztrik emeritus főapáttal közösen.

A második világháború idején a pannonhalmi szerzetesközösség életkorra és nemre való tekintet nélkül fogadta be a menekülteket. A vészkorszakban mintegy háromezren leltek oltalomra a falak között, köztük zsidók is, akiket a legnagyobb titokban fogadtak be.

Jean-François Paroz nagykövet a koszorúzást követően a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaival találkozott az intézményben, ahol előadást is tartott a fiataloknak. Kísérői közben látogatást tehettek a Főapátságban, így megismerhették a bencések több mint ezeréves történetét.

- Kelemen Krizosztom, akkori főapát és Eduard Benedek Brunschweiler, a menhely vezetője a legnehezebb időkben is önzetlenül és rendíthetetlen bátorsággal oltalmazta a menekülteket a második világháború idején. Friedrich Born svájci diplomata, a Nemzetközi Vöröskereszt budapesti delegátusa, aki korábban hivatalos állami vadászatok során már járt Pannonhalmán és környékén, pozitívan fogadta a főapátság megkeresését, és 1944. október 13-án megkötötték az apátság és körzetének védelem alá helyezéséről szóló szerződést

 - ismertette Pannonhalma és Svájc közti kapcsolatot, valamint Friedrich Born fontosságát Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátság levéltárának igazgatója.

Nem csak embereket mentett az apátság, hanem értékes gyűjtemények anyagát is - tudtuk meg.

Dénesi Tamás Kelemen Krizosztom és Friedrich Born közti levelezéseket, és a megkötött szerződés írásos dokumentumját, valamint a menekültekről vezetett nyilvántartásokat is megmutatta. Emellett megnézhették a vendégek a pannonhalmi alapítólevél eredeti oklevelét, ami Szent István korából származik, illetve a Liber Ruber -Vörös Könyvet is, ami az 1200-as évekből való és a monostor 60 legfontosabb jogbiztosító oklevelét tartalmazza.

Az évfordulós látogatás végén Kara Ákos országgyűlési képviselővel és Hortobágyi T. Cirill főapáttal is találkozott Jean-François Paroz nagykövet, aki elmondta, hogy ma is nehéz feladat megvédeni a civil lakosságot a háború borzalmaitól. - A Nemzetközi Vöröskereszt és a humanitárius szervezetek most is ezt teszik, amikor ukrajnai menekültek ezrei érkeztek Magyarországra. Igyekeztünk a határnál szolgálatot teljesítő karitatív és egyházi szervezetek munkáját segíteni. Amit Friedrich Born és Eduard Benedek Brunschweiler tett az a mai napig követendő - fogalmazott a nagykövet.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát elmondta, hogy a vészkorszakban nem csak gyermekóvóhely működött az apátságban, de a környéken élők is a monostorban találtak menedékre. - Az apátságnak a béke és a biztonság helyszínének kell lennie. A találkozónk jelentősége az, hogy nem szabad elfelejtenünk, ami történt. Svájccal régi és szoros a kapcsolatunk, több bencés apátság is működik ott, így ezt tovább szeretnénk ápolni - fogalmazott a főapát.

Kara Ákos, országgyűlési képviselő a turizmus és az idegenforgalommal kapcsolatos együttműködésről tárgyalt, hogy még többen keressék fel a térséget, főként Pannonhalmát Svájcból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában