"Legyünk mindig készenlétben"

2023.06.08. 12:11

Az árvízi védekezésre emlékeztek Győrben - Fotók

Tíz éve június 8-án tetőzött a Duna vízállása Nagybajcsnál. A nagy árvízre emlékeztek csütörtökön Győrben, a rakparti ágyúknál elhelyezett táblánál az akkori események főszereplőinek jelenlétében.

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója, Láng István beszédét azzal kezdte: rendkívüli helyzetben rendkívüli védekezésre volt szükség. - Nem kellett hívni, mindenki magától jött segíteni - emelte ki a főigazgató. - Összefogás nélkül lehetetlen lett volna kivédeni a víz támadását. Azokban a napok a bajtársiasságról, az önzetlenségről szóltak, az ország minden részéből jöttek a segíteni vágyók. Az emléktábla pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a védvonalak azóta nagyjából beépültek, a klímaváltozás hatásaira nehéz készülni, így legyünk mindig készenlétben.

Széles Sándor vármegyei főispán, a területi védelmi bizottság vezetője arról szólt: amikor a Duna vízgyűjtő területein néhány nap alatt 400 milliméter eső esett, volt, Bajorországban egy nap alatt 100 milliméter, akkor a szakemberek már tudták, hogy az Alpok keleti oldalán összegyűlt hó elolvadásával együtt ez nagy gondot fog okozni. Győrújfalunál éppen a védművek felújítása tartott, a gát egy részét elbontották, az árvíz a legrosszabbkor érkezett. - Ha nem teszünk semmit, elsodort volna minket az ár, ha nincs erős, intézkedésre képes államszervezet, Szigetközt, Győrt elmosta volna a víz - jegyezte meg. 
Úgy fogalmazott: minden szakmai szervezet a helyén, a civilek, a lakosság segítsége nélkülözhetetlen volt. Volt, hogy egyszerre több mint ötezer önkéntes állt a gátaknál, töltötte a homokzsákokat. Az egyházi és civil segélyszervezetek szintén nagy emberfeletti munkát végeztek. A meglévő töltéseken és a magas vízállások miatt kiépített ideiglenes műveken megfeszített védekezés folyt. A jelentősebb pontszerű jelenségek száma megközelítette a háromszázat, rongálódások több mint 120 helyen jelentkeztek.

Végezetül Széles Sándor elmondta: a Szigetköz 2000-es években elhatározott vízügyi rehabilitációjából gyakorlatilag minden kész, egyedül az Öreg-Dunán az ország legnagyobb édesvízi tározójának létrehozása várat magára. 

A megemlékezés programja szakmai előadásokkal folytatódott a vízügyi igazgatóság Kálóczy téri védelmi központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában