Kilenc embert megöltek

2023.06.08. 13:16

A vörösterror áldozataira emlékeztek Csornán - fotók

Az 1919-es kommunista vörösterror áldozataira emlékeztek csütörtök délelőtt Csornán. Azokra az emberekre, akiket Szamuley Tibor és csapata 1919. júniusában, pünkösdkor megvert, megalázott, kirabolt és arra a kilenc ártatlan hazafira, akiket különös kegyetlenséggel meg is öltek. Kettőt fegyverrel, hetet pedig felakasztottak a mai Szent István téren, a premontrei rendház előtt.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs. Kovács Attila

Boldvai Márton Bertalan premontrei perjel osztotta meg gondolatait az eseményről. "A csornai kegyetlenség kitűnt Szamuelyék többi kegyetlenkedései közül" - mondta.

Akikről ma megemlékezünk, nem csupán a sors áldozatai voltak. Nem a véletlen vetett véget életüknek. Akikről ma emlékezünk, tiszta lélekkel álltak a hóhér elé - fogalmazott Bertalan atya. 

- Becsületes, egyenes, tisztalelkű rábaközi emberek voltak. Arra, hogy egy vallási ünnepen, pünkösdhétfőn, egy járási központ főterén nyilvánosan akasszanak, a hozzátartozókkal és a helyi közösséggel végignézetve és az a közösség emlékezetében így megmaradjon, a Dunántúlon nem volt példa. Ma mi vagyunk az a generáció, amelyik nem hagyhatja feledésbe merülni a kommunizmus rémtetteit és azt, hogy mit tettek egykor honfitársainkkal. De emlékezésünk nem a botránkozás és nem is csak az emlékek megőrzése.

Tanuljunk abból, hogy hová tudnak vezetni a véres, istentelen és éppen ezért embertelen ideológiák. 1919. pünkösd hétfőjén, a kivégzéskor nem volt bírói ítélet, nem volt védő és bíró sem. Nem volt vád és nem volt ítélet. Szamuely a névsorban kereszteket rajzolt a halálra szántak neve mellé. Erős jelkép ez mindannyiunk számára. Bármennyire szeretett volna példát statuálni, és megfélemlíteni őket, a kereszt jele erősebb volt mindannyiuknál és mindig is erősebb lesz mindannyiunknál.

A megemlékezésen részt vettek az áldozatok leszármazottjai, unokáik, dédunokáik és a városi koszorú mellé ők elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában