kisalfold.hu podcast

2023.05.24. 06:30

Tűzoltó elismerés Szigethi István, Hegykő polgármesterének - Hallgassa meg!

A hivatásos katasztrófavédelem elismerésben részesítette Szigethi Istvánt, Hegykő polgármesterét, aki 25 éve tevékenykedik önkéntes tűzoltóként. A faluvezető a hivatás szépségeiről és árnyoldalairól beszélt. Mint kiderült, egy huszonöt évvel ezelőtti baleset ösztönözte arra, hogy önkéntesnek álljon.

Papp Fanni

Szigethi István - Fotó: Máthé Daniella

– A településről tartottam kifelé, amikor láttam, hogy egy piros Zsiguli ég Hegykő határában. Rögtön telefonáltunk az akkori Termelő Szövetkezetből a soproni hivatásos tűzoltóknak. Csak vártunk és vártunk, s pontosan egy perccel azután érkeztek ki a tűzoltók a helyszínre, hogy teljesen kiégett a jármű. Becsületükre szóljon, hamarabb ki sem tudtak volna érni. A rendvédelmi szervek hivatalos vonulási ideje egy perc kilométerenként, Sopron pedig húsz kilométerre van, így a vonulási idejük is húsz perc – emlékezett vissza Szigethi István, aki az eset után elgondolkodott. Ha lakástűz történik a településen vagy komoly baleset és életet kell menteni, 20 perc rengeteg idő.

Hallgassa meg!

Nem állt távol a hivatás Szigethi Istvántól, hiszen már gyermekkorában, úttörőként belekóstolt, milyen a tűzoltó munka.

– 1998-ban kerültem be a hegykői képviselő-testületbe, így lehetőségem lett felkarolni az önkéntes tűzoltó egyesületet. Egy ZSUK kisteherautónk volt, ami nem tudott vizet szállítani. Pár évvel később Ausztriából vásároltuk meg az első kétezer literes gépjárműfecskendőt, amivel felráztuk az egyesület működését. Megválasztottak elnöknek és elindultam azon a hosszú úton, amin a mai napig járok – mondta az önkéntes tűzoltó.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozta Szigethi Istvánnak.

– Büszke vagyok arra, hogy önkéntes tűzoltó vagyok. Örömmel fogadtam az elismerést. A bajtársaim is megveregették a vállam, azt mondták, ebbe bele kellett öregedni. Én azonban még nem érzem magam annak. A mai napig vonuló tűzoltó vagyok és a bajtársakkal együtt indulok menteni riasztás esetén.

A Hegykői Önkéntes Tűzoltó Egyesület néhány éve önálló beavatkozó egységként működik, s több mint 30 taggal büszkélkedhet. Hegykő mellett Fertőhomok, Fertőszéplak és Pinnye települések tartoznak a működési területükhöz. Az egyesületnek jelenleg két gépjármű fecskendője van, az egyik műszaki mentéshez szükséges berendezésekkel is fel van szerelve. Ezzel szükség esetén a járműből is ki tudják emelni a sérültet.

– Feladatunk az elsődleges beavatkozás, hiszen pár percen belül a helyszínre érünk. Lokalizálni tudjuk a tüzet, karambolnál biztosítjuk, hogy ne gyulladjon ki az autó. Életveszély esetén a sérülteket is ellátjuk – avatott be a tevékenységükbe a díjazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában