Jubileum

2023.05.08. 10:41

Százhúsz éves a győri Radnóti-iskola - a patinás intézményben új suliindulót is írtak a jubileumra - videó, fotók

Győr egyik legrégebbi oktatási intézményét a XX. század elején alapították, amely minden korban, időszakban képes volt a megújulásra. Az idegennyelv-oktatásra már a kezdet kezdetén nagy hangsúlyt fordítottak, az angol nyelv tanítása a szocialista évtizedekben is kimagasló volt a Radnótiban.

Szeghalmi Balázs

Győr egyik legrégebbi, patinás oktatási intézményét a 20. század elején alapították, amely minden korban, időszakban képes volt a megújulásra. Pillanatkép a jubileumi ünnepségről. Fotók: Rákóczy Ádám

Csipetnyi huncutság

A hangulatos, ötletes ünnepi műsorban a mostani radnótisok nemcsak kiváló előadókészségüket csillogtatták meg, de még diákos huncutságot, lazaságot is csempésztek a műsorba, amelyet Fábián Judit magyar szakos és Papp Zoltán ének-zene szakos tanár segítségével állítottak össze. A népes ünneplő közönség – jelenlegi és egykori tanárok, diákok – ámulva hallgatta, hogy a radnótis énekkar milyen tisztán énekel. Sőt, a gyerekek a 120 éves jubileum apropóján írt, új suliindulójukat is bemutatták.

Játék a számokkal

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere köszöntőjében méltatta az iskola évtizedeken átívelő magas szintű oktatási programját, s külön kiemelte, hogy mennyire jelentős szám a 120 esztendő egy oktatási intézmény életében. Saját egykori általános iskoláját, a Gárdonyit említette példaként, amely „alig múlt 100 éves”. Érdemes egyébként még kicsit játszani a számokkal és a tényekkel: Kanadát bő 150 éve alapították, vagyis három évtizeddel mondhatja „idősebbnek” magát, mint a győri Radnóti-iskola.

Ahogy Sulyokné Kelemen Judit, a belvárosi iskola jelenlegi igazgatója fogalmazott: egy dolog nem változott az elmúlt 120 esztendő alatt – mindig a gyerekeket helyezték a középpontba a Radnótiban. „A tanároknak minden időszakban az volt a céljuk, hogy a diákok minél többet kapjanak az ódon falak között, minél több tudással, szeretettel felvértezve vágjanak neki a fiatal felnőtt kornak. Ezért tettek régen is a kollégák, s ezért dolgozunk napjainkban is” – mondta Sulyokné Kelemen Judit.

Megható momentumok

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója a Radnóti-iskola sikerét a színes pedagógiai programban és abban látja, hogy „itt az élethosszig tartó tanulás fontosságát eredményesen adják át a diákoknak”.

Az ünnepi műsor megható része volt, hogy a Radnóti két legendás igazgatójának, Pécsinger Jánosnak és Marosi Istvánnak a családtagjai is felszólaltak a jubileumi rendezvényen. Az egykori iskolavezetők kőtábláját a bejárat közelében leplezték le. Ennek pillanatát az informatikára nagy hangsúlyt fektető iskolaként stílusosan élőképpel követhették nyomon a tornateremben ünneplők. A jeles évforduló záróakkordjaként a Radnóti egykori diákja, Váray László zenész, dalszövegíró lépett fel, aki közös örömzenélésbe is bevonta a jelenlegi diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában