Gyógyítás

2023.05.29. 16:30

Stroke központtá válhat Győr - minden perc számít a kezelésben

Neurointervenciós szakorvos érkezett a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba, ahol dr. Kornfeld Ákos már három sikeres műtétet is elvégzett az akut stroke gyógyítására.

kisalfold.hu

Illusztráció -

Forrás: Pexels

Az agyi érelzáródás okozta stroke kezelését a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Ahogy telnek a percek és az órák, úgy hal el visszafordíthatatlanul az agy érintett része. A beteg jellemzően nem képes az önellátásra, a kommunikációra, mindez nem csak lelkileg, de anyagilag is súlyosan megviselheti a családokat - írta honlapján a petz.gyor.hu.

A stroke népbetegség. Sajnos egyre gyakoribb és egyre fiatalabb betegeknél fordul elő. Kulcsfontosságú, hogy mennyi idő alatt kerül mentőautóba a beteg és onnantól számolva mennyi idő múlva kezdik meg a kezelését

 - mondta dr. Rum Gábor a Neurológiai Osztály főorvosa.

A beteg minden esetben a Sürgősségi Osztályra érkezik, ahol már az útközben kapott információk alapján fogadják. A gyógyszeres vérrögoldás az első, amit tenni tudnak a betegért, azonnal megkezdik a neurológiai és képalkotó vizsgálatokat. Győrben van CT és MR vizsgálatra is lehetőség, ez fontos a stroke típusának megállapításához. 

A mechanikus thrombectomia eljárása során lényegében egy artérián keresztül jutnak el az agyban lévő elzáródáshoz, amit manuálisan távolítanak el onnan. Ilyen beavatkozás elvégzésére eddig Győrből Budapestre szállították a betegeket, az ő szempontjukból óriási előrelépés, hogy már helyben, a győri kórházban meg tudják őket műteni.

- Győrben minden adott ahhoz, hogy a lehető legtöbb emberen segítsünk. A technika adott, az asszisztencia profi, szükség van az ő megbecsülésükre, mert nélkülük nem működne a rendszer 

- fogalmazott dr. Kornfeld Ákos.

A győri származású neurointervenciós szakorvos jelenleg heti 2-3 napot dolgozik Győrben, rajta kívül dr. Szabó Albert, a Radiológia osztályvezető főorvosa vesz még részt ezekben a beavatkozásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában