Ismeretek, kapcsolatok, élmények

2023.05.30. 19:20

Négy hónapos bolognai tanulmányúton vett részt a Széchenyi István Egyetem oktatója

Négy hónapot töltött Bolognában dr. Koch Edina, a győri Széchenyi István Egyetem docense, aki új ismereteket, szakmai kapcsolatokat és rengeteg élményt szerzett. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Külföldi Tapasztalatszerzést Támogató Ösztöndíja segítségével megvalósult tanulmányút során az oktató számos közös célt és projektötletet fogalmazott meg a Bolognai Egyetem munkatársaival.

Széchenyi-egyetem

Koch Edina számára (a felvételen balról az ötödik) a tanulmányút kiváló lehetőséget nyújtott a tudományos kapcsolatok építésére.

Forrás: SZE

A Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének oktatója, dr. Koch Edina tudományos munkája során együttműködést alakított ki a Bolognai Egyetem geotechnikus csoportjával. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Külföldi Tapasztalatszerzést Támogató Ösztöndíja segítségével lehetővé vált számára, hogy négy hónapot töltsön a nagyhírű olasz intézményben.

Az alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy ösztönözze az egyetemi polgárokat tehetségük, kreativitásuk kibontakozásában, amivel erősíteni kívánja az intézmény versenyképességét is. Ehhez a célhoz járul hozzá a külföldi tapasztalatszerzést támogató ösztöndíj, amelyre azok pályázhatnak, akik legalább három féléven át angol nyelvű képzésben láttak el oktatói feladatokat. A támogatás célja a nyertesek globális szemléletformálási lehetőségének megteremtése, angol nyelvi tudományos kompetenciáinak fejlesztése, kutatásmódszertani tapasztalatszerzés támogatása, Scopus regisztrált publikációk készítésének ösztönzése.

A Bolognai Egyetem Európa első, ma is működő felsőoktatási intézménye, amelyet 1088-ban alapítottak. Fotó: Bolognai Egyetem

A Bolognai Egyetemen eltöltött idő számos új ismerettel, tapasztalattal gazdagította dr. Koch Edinát. „A tanulmányút kitűnő lehetőséget adott arra, hogy megismerjem az olasz intézmény képzési programjait, az alap- és mesterképzéseket egyaránt. Aktívan részt vehettem a tanszék életében és számos rendezvényen” – számolt be a Széchenyi-egyetem docense. Ott-tartózkodása során betekintést nyert az olasz építőmérnöki és környezetmérnöki képzésekbe. Dr. Koch Edina szerint a két egyetem oktatási módszerei nagyon hasonlóak; erre példa a projektalapú oktatás, ami Győrben már az alapképzések során régóta jelen van, Bolognában viszont csak a mesterképzésben.

A szakmai, oktatói tapasztalatszerzés mellett a tanulmányút bővelkedett élményekben is. Az oktató kiemelte az olasz életérzést, hangulatot, melynek négy hónapon át részese lehetett, valamint Bologna és más városok szépségét. „Bologna híres, történelmi város, egyetemének története pedig több mint kilencszáz évre tekint vissza. Az intézmény sikerét a hely szellemiségében érzem, ami kiváló alapot biztosít az oktató- és kutatómunkához” – mondta.

A Bolognai Egyetem Európa első, ma is működő felsőoktatási intézménye, amelyet 1088-ban alapítottak. Fotó: Bolognai Egyetem

Az út számos nem szokványos lehetőséget is nyújtott Koch Edina számára. Legnagyobb élményének egy római eseményt tekint. „Geotechnikus kollégáim közbenjárásával, a Magyar Geotechnikai Egyesület elnökeként részt vehettem az Olasz Geotechnikai Egyesület által szervezett rendezvényen az olasz fővárosban, melyre évente csupán egyszer kerül sor. Ez nagy megtiszteltetés volt, hiszen csak olasz egyesületi tagok számára hirdetik meg a programot” – mesélte a Széchenyi Egyetem oktatója, aki nagyon hálás az ösztöndíj-támogatásért.

A tanulmányút sikerességét a Bolognai és a Széchenyi István Egyetem által közösen szervezett projektek, pályázatok eredményessége is mutathatja majd. A két intézmény között újabb együttműködések alakulhatnak: főként a geotechnika-vízépítés határterületét érintve folytatnák a munkát. Dr. Koch Edina a Bolognában szerzett tapasztalatait felhasználhatja emellett más projektekben, így a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratóriumban folytatott kutatómunkában a vízgazdálkodási kutatócsoport tagjaként.

A kutatómunka és a tudományos programok mellett jutott idő a gyönyörű olasz táj felfedezésére is.
Forrás: SZE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában