A szép városért

2023.05.26. 08:14

Közösségben, önkéntes alapon - Hetven műemléket rendszereznek Mosonmagyaróváron

Közgyűlést tartott a napokban a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület: a tavalyi évi beszámoló mellett az idei tervekről is szó esett.

Mészely Réka

Immár hagyománya van annak, hogy a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a Wittmann parkot megtisztítja évről évre.

  • A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület idén is folytatja szobortisztítási programját.

Dr. Unger András egyesületi elnök tájékoztatása szerint megemlékeztek Deák Ferencről emléktáblájánál, melyet a tér egy csendesebb, nyugodtabb részére helyeztettek át. Ahogy minden évben, tavaly és idén is részt vettek az önkormányzat által koordinált városi szemétszedő akcióban, tagjaik a Wittmann park megtisztítását vállalták és végezték el. Több előadás szervezése mellett folytatták a helyi üzemek látogatását, így a Top Cool Kft. telephelyén is betekintést nyertek a vállalkozás tevékenységébe, mely az ipartelepi lőporgyár egy részét újította fel példamutató módon, mintegy irányt mutatva a rozsdaövezet rekonstrukciós lehetőségének.

– A „Mosonmagyaróvár műemlékei” címet viselő munkánk a CLLD-pályázat keretében már 2021-ben megkezdődött. Célunk, hogy városunk mintegy 70, országosan jegyzett és védett műemlékét felmérjük, egységes elvek szerinti leírással és rendezéssel. Tavaly elkészültünk a 31 legjelentősebb műemlék, képekkel színesített leírásával, amely honlapunkon az érdeklődők rendelkezésére áll. A munka idén is folytatódik. Mára 60 műemlék feldolgozásával vagyunk készen és várhatóan év végére befejezzük – hangsúlyozta az elnök. Dr. Unger András arról is beszélt, hogy folytatták a 2020-ban elindított szobortisztítási programjukat a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.-vel együttműködve.

Immár hagyománya van annak, hogy a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a Wittmann parkot megtisztítja évről évre.

Tavaly a mosoni piactéren álló I. világháborús emlékművet tisztíttatták meg és közadakozásból újrafestették a feliratozását. Eddig a városvédők kezdeményezésére és koordinálásában már 4 köztéri szobor (Bárka, Hungária, 625. évforduló, mosoni I. világháborús emlékmű) nyerte vissza eredeti fényét. Idén is végeznek hasonló munkát. Szívükön viselték a korábban gondozásba vett 12 védett sír és a Hősi Halottak kápolna ápolását, takarítását, virágosítását, amit az önkormányzat anyagilag támogatott.

Dolgoznak a Wittmann park rekonstrukciós tervjavaslatán, amely kiegészült a Mosoni-Duna- és a Lajta-part egy részének bekapcsolásával. A javaslat arra irányul, hogy a Biczó vendéglőtől a Duna-, majd a Lajta-part felújításával, kiépítésével, a Wittmann park bekapcsolásával az UFM Arénáig egy összefüggő sétány (biciklizhető) jöjjön létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában