Az első csaták a vérszívók ellen

2023.05.10. 07:01

Kémiai szúnyoggyérítést tartanak szerdán Győrben

Folytatódik a földi kémiai szúnyogirtás Győr területén. Az esős időjárás és a folyók áradása kedvezett az elmúlt időszakban a szúnyoglárvák fejlődésének, így a Győr-Szol Zrt. folyamatosan gyéríti a vérszívókat, amikor ezt az időjárási körülmények lehetővé teszik. A beavatkozások ellenére várható, hogy a szúnyogok – a nem csípő egyedek is – a szokottnál nagyobb számban jelennek meg, elsősorban a vizes élőhelyek környezetében, a kritikus helyeken a szolgáltató visszatérő rendszerességgel végzi a gyérítési tevékenységet.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Csapó Balázs

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, május 10-én, szerdán földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén. A melegködös és ULV technológiával működő berendezések a tervek szerint a késő esti órákban dolgoznak. A kezelések nagy része külterületen történik, de a lakott részeken is találkozhatunk a kijuttatást végző járművekkel.

Május 10-én, szerdán a következő területeken várható a melegködös és ULV technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezések feltűnése:

Melegködös technológia

Rába töltés

Bécsi úti kertek

Bécsi út –Nép utca

Pinnyéd

Püspökerdő pinnyédi oldal

Aranypart – Hédervári út – Újfalusi töltés

Révfalusi töltés

Bácsai töltés

Likócsi töltés

ULV technológia

Gyirmót

Gyirmót horgászfalu

Rába töltés (jobb part)

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában