Reszkessetek vérszívók!

2023.05.01. 08:06

Irtják a szúnyogokat Győrben és a város környékén - Mutatjuk az érintett településeket

Az elmúlt napokban megkezdődött a földi biológiai szúnyoglárva-gyérítés Győrben.

Simon Roberta

A Győr-Szol Zrt. munkatársai járműre szerelt permetezővel locsolták be a vizes területeket speciális, baktérium alapú készítménnyel.

  • Harmadik éve zajlik a program, eddig a megyeszékhely mellett 15 környékbeli településen végezte a Győr-Szol a munkát.
  • Most a tervek szerint újabb 6 közeli falu is becsatlakozhat a regionális vérszívó irtásba.
  • A helyi beavatkozások kiválóan egészítik ki a katasztrófavédelem által végzett, központi gyérítéseket.

Pintér Szabolcstól, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős munkatársától megtudtuk, hogy a cél, hogy egyre kevesebb egészségre ártalmas anyagot használjanak fel az irtásoknál.

260-300 hektárnyi terület

- Az elmúlt időszak nagy esőzései miatt nagyobb víztömeg vonult le a Dunán és annak mellékágain, így a Rábán és a Mosoni-Dunán is. A folyók kiöntöttek a medrükből, a “visszavonulásuk” után pedig maradt 260-300 hektárnyi olyan terület Győrben és környékén, amelyen már aktívan fejlődnek a szúnyoglárvák. Az állóvizekben élő lárvákat két biológiai módszerrel gyérítettük: ahol tudtuk, járműre szerelt nagynyomású permetezővel locsoltuk be a területet, a kevésbé járható helyeken kézzel granulátumot szórtunk szét - tájékoztatta lapunkat Pintér Szabolcs. A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe.

Környezetbarát szer

- A város közigazgatási területén elvégzett beavatkozás a szúnyoglárvák elsődleges tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat, a városi tavak, az iparcsatorna környezetét érintette - tette hozzá a szakember.

-A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kifejlődésük előzhető meg - hangsúlyozta Szabolcs.

Repülő csípőszúnyogok

A szezon további részében, amikor a repülő csípőszúnyogok megjelennek, a szolgáltató a földi kémiai gyérítésre alkalmas eszközöket is bevet.

- A szezon kezdetén, a következő hetekben sok szúnyog várható, de a nyári időszak aszályos lesz. Így akkor már kevesebbre számítunk. Mi a katasztrófavédelem által végzett központi irtásokat egészítjük ki. Legutóbb Véneken végeztek biológiai gyérítést, a többi településen még nem szükséges. A jövő hétre tervezett, központi Szigetközi szúnyogirtást elhalasztják az elárasztás miatt. Az árhullám levonulása után pótolják - fejtette ki Pintér Szabolcs.

A Győr-Szol Zrt. munkatársai járműre szerelt permetezővel locsolták be a vizes területeket speciális, baktérium alapú készítménnyel.

A vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

A Győr-Szol Zrt. kéri, hogy ha a környezetükben pangó vizeket, tocsogókat, a szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas területeket észlelnek, észrevételeiket, a helyszíneket a [email protected] e-mail címen jelezzék a győriek. Nagy segítséget jelent, ha az adott helyszínt pontosan meghatározzák, arról fotókat, esetleg GPS koordinátát is mellékelnének a levélben.

Résztvevő települések listája

Vének, Kisbajcs, Nagybajcs, Bőny, Vámosszabadi, Győrzámoly, Győrújfalu, Győrladamér, Dunaszeg, Dunaszentpál, Nagyszentjános, Öttevény, Ikrény, Abda, Rábapatona, Börcs, Töltéstava, Pér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában