Magyarnóta énekes

2023.05.29. 12:28

Győri Szabó Józsefre emlékeztek Gyirmóton

Szombaton délután három órakor a gyirmóti Aranyhal Szabadidő központban emlékeztek Győri – Szabó József magyarnóta énekesre aki 94 éves lenne.

Gulyás Attila

A neves nótaénekes 1929. május 24-én született Turán. Kisgyermekkorában került Gyirmótra, itt is nőtt fel. Korábbi nyilatkozataiban megemlítette, hogy ezen a településen járt iskolába, itt voltak a barátai, az első szerelem is Gyirmót nevéhez köti. A településen az édesapját tartották a legjobb nótásnak, tőle örökölte a magyarnóta iránti szeretetét, elkötelezettségét. 

Sokan biztatták őt, hogy ő is kövesse édesapja szenvedélyes rajongását a nóták éneklése iránt, úgy tartották, hogy az ő lelkében is benne van a nóta. A tanácsot megfogadva, a nótákkal az évek alatt bejárta az egész országot, Németországtól kezdve egészen Amerikáig. A szíve azonban mindig Gyirmóthoz kötötte Aranylemezes előadóművészként. 1989-ben Lyra – díjjal tüntették ki, 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Életművét számtalan rádió- és tévéfelvétel, hanglemez, CD őrzi. 

Győri – Szabó Józsefet 2011.szeptember 9-én helyezték örök nyugalomba Rétságon.

Olvasónk, Gulyás Attila beszámolója szerint a gyirmóti emlékműsoron elsőként Szabó Jenő a térség önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően indult útjára a nótás emlékezés, felcsendültek Győri – Szabó József kedvenc dalai és sok más nóta is. Fellépett Dóka Zsuzsa, Bősi – Szabó László, Lukács Tímea és Bokor János. A talpalávalót a szanyi prímás, Greznár Zoltán – és zenekara szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában