Tizennyolcadik alkalommal

2023.05.10. 14:09

Csütörtökön kezdődik az Öt Templom fesztivál Győrben

Csütörtökön kezdődik a 18. Öt Templom fesztivál, amelyen szakrális színházi produkciók, koncertek és vezetett túrák is várják a látogatókat Győr újvárosi városrészének öt szakrális helyszínén - közölték a szervezők az MTI-vel.

MTI

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Csapó Balázs

A fesztivál a zsidó-keresztény örökségről, a hitről, az elfogadásról, valamint a kultúrák és vallások közötti párbeszédről szól. A programoknak ezúttal a Menház, a görögkatolikus templom, a Kossuth utcai katolikus templom, a Rát Mátyás téri kápolna és a zsinagóga ad otthont - írta sajtóközleményében az MTI.

Idén a Színházi Olimpiához kapcsolódva a fesztivál szervezői a háború témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat.

Husam Abed, aki az egyik legnagyobb jordániai palesztin menekülttáborban született és nőtt fel, saját élettörténetét meséli el Smooth Life című dokumentarista bábelőadásában. A Dafa Puppet Theatre Prágából érkezik War Maker című multidiszciplináris színházi előadásával, amely a vizuális művészetet, az új médiát, a dokumentumfilmet és a tárgyszínházat ötvözi a palesztin Karim Shaheen igaz történetére épülő előadásban.

A Pinceszínház művészei Mirad, a boszniai fiú történetét mesélik el. A fesztiválon mutatják be Seres Tamás rendezésében és Tompos Kátya főszereplésével kamaraszínházi előadásban Polcz Alaine életét a szerző azonos című regénye alapján (Asszony a fronton). Bereményi Géza és Másik János Háború van című estjén pedig szubjektív válogatást mutatnak be az író és zenésztársa háborús emlékeiből.

A fesztiválon fellép még mások mellett a Prieger Zsolt Társulat Szent Szerb Antal legendája című koncertszínházi előadásával, de látható lesz a Mikropódium Con Anima című bábszínházi előadása is.

A fesztivált 15-én Hámori Gabriella, Elek Zsolt és Hajdú Steve felolvasószínházi estje zárja Kabaréháború címmel.

A színházi előadások mellett koncertekkel is készültek a szervezők: fellép az iamyank Live Ensemble, a Platon Karataev duó és a Szent Efrém Férfikar. Utóbbi az Ukrán Requiem című darabbal érkezik, amelyet idén február 23-án mutattak be a Zeneakadémián.

A régizene kedvelői Kalafszky Adriána, Kallai Nóra és Kecskés Mónika koncertjét hallgathatják meg a Hit szimbólumai címmel, emellett fellép a hegedűn és hárfán játszó cseh-francia Deliou duó is.

A fesztivál programjában vezetett templomtörténeti túrák és vallási szertartások is szerepelnek, utóbbiak közül a szervezők a katolikus templom vasárnapi miséjét emelték ki, ahol a szertartáson a Palestrina kórus működik közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában