Az Emírségektől Amszterdamig

2023.05.31. 07:40

Az idegeket kutatja 18 évesen a győri diák

Biológiából az egyik legtehetségesebb hazai diák, idén érettségizett a győri Kazinczy-gimnáziumban. Zsoldos Tamás több versenyen állt dobogóra, tagja a magyar válogatottnak, amely idén nyáron az Egyesült Arab Emírségekbe utazik a nemzetközi biológiai diákolimpiára, az egyik pályamunkáját pedig Karikó Katalin is olvasta.

Szeghalmi Balázs

Felvételünkön a győri fiatalember a Kazinczy-gimnáziumban.

Fotó: Rákóczy Ádám

Kihasználta a karantént

Zsoldos Tamás nyolcosztályos gimnáziumban tanult a patinás győri középiskolában 2015 óta. Mindig is érdekelték a természettudományi tantárgyak, ám igazán a koronavírus első hullámakor kötelezte el magát a biológia mellett, akkor kezdte mélyíteni a tudását.

„Úgy érzem, a javamra tudtam fordítani a karanténban töltött időszakot. Az iskolai tananyag mellett ekkor ástam magam bele több olyan tanulmányba, amelyek erősen foglalkoztatnak, s terveim szerint egyszer én is tagja leszek olyan kutatócsapatnak, amely az emberi idegrendszert vizsgálja” – kezdte a szerény, ám eltökélt győri fiatalember.

Szeptembertől külsős tagja a fővárosi kutatócsoportnak

S hogy milyen az élet, a járvány berobbanása előtt néhány nappal, 2020 márciusában Tamás még éppen tudott találkozni a „MATEHETSZ” tehetséggondozó program keretében dr. Nyíri Gáborral, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egyik doktorával, aki elismerően beszélt a kazinczys diák képességeiről, bátorította a kutatómunka felé.

Plusz adott egy jótanácsot: ha már németből úgyis megszerezte a felsőfokú nyelvvizsgát Tamás, kezdjen el mielőbb lépni az angol felé! Az orvosi kutatások nemzetközi nyelve ugyanis egyértelműen az angol, vagyis aki nagy dobást akar letenni az asztalra, kifogástalanul kell értenie és használnia Shakespeare nyelvét. Tamás szeptembertől külsős tagja dr. Nyíri Gábor kutatócsoportjának, amely jelenleg az agytörzs szerepét vizsgálja a félelmi memória kialakításában.

Első hely Pécsen

„Az érettségit megelőző másfél évben több hazai versenyen indultam. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, a helyi Idegtudományi Centrum és a Magyar Idegtudományi Társaság koordinálásában rendezett, Brain Bee (magyarul nehéz jó kifejezést találni a szlengbe hajló angol kifejezésre) nevű megmérettetést idén tavasszal megnyertem, s így képviselhetem Magyarországot a nemzetközi döntőben” – hallottuk.

Ezt a finálét a Covid miatt még mindig online rendezik, így Tamás nem utazhat az Egyesült Államokba. A pécsi első hely révén részt vehet ugyanakkor az Európai Agy és Viselkedés Tudományi Társaság jubileumi 50. ülésén, amelyet nyár végén Amszterdamban rendeznek.

Az elmúlt években rendezett versenyeken többször remekelt Zsoldos Tamás. A kazinczys diák nyáron az Egyesült Arab Emírségekbe utazik a nemzetközi biológiai diákolimpiára a magyar csapat tagjaként.
Fotó: Rákóczy Ádám

Irány Al Ain

Bár ezt cseppet sem bánja, a SOTE orvosi karára tartó győri fiatalember sűrű nyár elé néz. Három társával a nemzetközi diákolimpián is képviseli majd hazánkat a biológiaválogatottal július elején az Egyesült Arab Emírségekben, Al Ain városában.

A magyarországi válogatót Szegeden tartották, ahol három elméleti forduló után a gyakorlatban ökológiai-etológiai, molekuláris növénytani, bioinformatikai és biokémiai tudásukról adtak számot a diákok. Tamás itt is a legjobbak között volt.

Találkozás Karikó Katalinnal

Mivel tavaly Karikó Katalin kapta a Bolyai-díjat, így a világhírű tudós adhatta az ifjúsági pályázat 2022-es témáját. „A Messenger RNS-terápiás alkalmazásának új, eddig fel nem tárt lehetőségei: azok előnyei és hátrányai, technikai nehézségek és az arra adott megoldások tudományos igényű leírása” – ez állt a kiírásban, amelyre a kazinczys diák 9 oldalas dolgozatot adott be „Az mRNS-alapú terápia a depresszió kezelésében” címmel.

Az írást a szervezők annyira jónak ítélték, hogy Tamás három másik versenyző mellett előadhatta a téziseit Karikó Katalinnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában