Egészségügy

2023.05.25. 09:03

A végsőkig küzdenek a Karolina Kórházért Mosonmagyaróváron

Nekünk a végsőkig küzdeni kell a Karolina Kórház ellátásaiért – hangsúlyozta Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás tanácsülésén a településvezetőknek. Arról is döntöttek, hogy a városvezető a társulás elnökeként is tolmácsolja a Belügyminisztérium felé a javaslatokat.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári önkormányzat mellé álltak a térség településvezetői is – közös érdek a Karolina Kórház megmaradása. Fotó: Mészely Réka

  • A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás tanácsa is támogatását fejezte ki.

Amint arról a napokban beszámoltunk a Kisalföldben, a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete határozatot fogadott el a Karolina Kórház megmaradásáért. Ebben megfogalmazták, hogy elfogadhatatlannak tartják az intézmény jelenlegi működését. Arra kérik az egészségügyi kormányzatot, hogy egy mindenre kiterjedő átvilágítás után szabja meg a Karolina Kórház-Rendelőintézetben ellátni kívánt szakellátások körét és ezt utasításként fogalmazza meg a működésért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság felé.

Indítványozzák, hogy a belügyminiszter nevezzen ki miniszteri biztost a kórház reorganizációs programjának végrehajtására és lássa el őt minden olyan felhatalmazással, amely a szakellátások teljes körű és haladéktalan újraindításához elengedhetetlen. Javasolják visszaállítani az intézmény vezetésének döntési kompetenciáit a humánerőforrás-gazdálkodás és egyéb, a működést érintő gazdasági döntések esetében, továbbá arra is javaslatot tesznek, hogy a Karolina Kórház számára tegyék lehetővé a központi finanszírozáson felül egyéb bevételek, külső források bevonását és felhasználását.

A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás tanácsülésére szintén érkezett egy előterjesztés, hasonló tartalommal, kiegészítve azzal, hogy a társulás is csatlakozik a mosonmagyaróvári önkormányzathoz a fenti témában. A jelen lévő településvezetők egyöntetűen egyetértettek abban, hogy Árvay István a társulás elnökeként is tolmácsolja a fenti álláspontot.

Árvay István ezen a találkozón is elmondta, hogy ugyan nem fenntartói, működtetői a kórháznak, de kiemelt közügy annak a sorsa, meghatározza a közbeszédet, azzal foglalkozniuk kell. A városvezető szerint februá- rig a mosonmagyaróvári önkormányzat támogatásával tudták az ügyeletet finanszírozni az egészségügyi intézményben, és minden bizonnyal csak jelentős külső forrás bevonásával lehet a 24 órás ügyeletet a továbbiakban fenntartani.

A felszólaló polgármesterek is arról beszéltek, hogy a Mosonmagyaróvár környéki települések érdeke is a Karolina Kórház megmaradása, s többségük egyetértett abban, hogy ez állami fel- adat lenne. A mosonmagyaróvári intézmény speciális helyzetére speciális megoldás kell. Nos ezt a megoldást egy százezres közösség várja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában