Az összefogás ereje

2023.05.10. 13:23

A diákok mentették meg a kirúgott ravazdi tanárt

Megpofozta egy tanítványát a ravazdi tanító, emiatt kidobták az állásából. Ám a gyerekek nem hagyták magukat. Úgy érezték, hogy a pofon igazságos volt, szeretett tanítójukat pedig nem akarják elveszíteni. Ezért összefogtak, levelet írtak Kádár elvtársnak. Történet az összefogás erejéről 1962-ből.

Gyurina Zsolt

A levél két oldalát 89 gyermek írta alá, kérve: a tanár bácsi maradhasson.

Forrás: Alex Edelman / AFP

Az elszármazottak találkozóját tartották szombaton Ravazdon. Az önkormányzat készült az eseményre, így az előadások mellett korabeli fényképeket, tárgyi emlékeket is kiállítottak. Ezek között volt egy levélke fénymásolata. Gyerekek írták girbe-­gurba betűkkel, alá is írták. 

A levél előzménye, hogy a mindenki által Frici bácsinak nevezett Malkovics Ferenc 1962-ben lekevert egy pofont egy ötödikes tanítványának, emiatt elvesztette az állását. Akkoriban nem volt ritka, a nevelők időnként megfenyítették a nebulókat. Ám esetünkben a szóban forgó lány édesapja nem érezte jogosnak a fizikai fegyelmezést, és elérte, hogy a tanárt elbocsássák állásából. A csavar a történetben az, hogy a gyerekek magánakcióba kezdtek, és levelet írtak az ország akkori első emberének, Kádár Jánosnak, a minisztertanács elnökének. Kérésük meghallgatásra talált, Malkovics tanár úr visszakapta állását. Hogy miként, arról több változat is kering a faluban. Az egyik szerint a hatalom helyezte vissza állásába, a másik szerint a levél el sem jutott Budapestre, mert a pedagógusok megakadályozták, hogy a gyermekek feladják azt az iskola melletti postán. 

Az biztos, hogy a diákok szervezték meg az egészet, talán egy szülő segített nekik a fogalmazásban. Hadaricsné Balogh Krisztina polgármester még annyit tett hozzá: Frici bácsi évtizedekig tanított az iskolában, mindenki szerette és tisztelte. Tavaly halt meg Pannonhalmán, tanítványai sokáig visszajártak hozzá, az osztálytalálkozókra is rendszeresen meghívták. 

Végül íme a levél, amelyet 89 diák írt alá, köztük a lány, aki a pofont kapta: „Kedves Kádár elvtárs! Nagy kéréssel fordulunk magához Malkovics Ferenc tanár bácsi ügyében. Egy csökönyös leány miatt kidobták állásából. Mert ő igazságosan megpofozta. Legyen szíves, adja vissza nekünk a tanító bácsit. Kérjük magát, hogy kérésünket teljesítse. Minél előbb várjuk a választ. Ravazd, 1962. ­március 22.” 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában