EzTörténtKisalföld

2023.05.22. 18:39

40 éve az üzérkedés és a korropció okozta a legtöbb gondot Győr-Moson-Sopronban

kisalfold.hu

10 éve - Minden diák „jedlikes” lehet?

Három centrumba akarták integrálni a megye 22 szakképző intézményét. A felvetést követően a iskolaigazgatók a győri iskolák igazgatói közösen fogalmazták meg szakmai véleményüket. Emellett a szülői munkaközössége is álláspontot foglaltak, Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, pedig a szeptemberre tervezett átszervezés bevezetésének elhalasztását kezdeményezte.

Az elképzelés szerint, Győr 12 szakképző intézménye a Jedlik, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna hat szakiskolája a mosonmagyaróvári Hunyadi, Sopron négy szakmát oktató intézménye a Handler irányításával, tagintézményként működött volna.

 

40 éve – Kevesebb bűnöző több bűncselekmény

Győr-Moson-Sopron volt az egyik legbiztonságosabb megye, a számok még sem adtak okot a bizakodásra. A megyében az ismeretlen tettesek által elkövetett bűnesetek felderítésének aránya az adott éveben 70 százalék fölött volt, kisebb értékű lopások tetteseit nem találták csak. Ugyanakkor míg a bűnelkövetők száma csökkent, az esetek száma nőtt.

– Nemcsak mi, hanem az ország bűnüldöző és igazságügyi szerveinek a vezetői aggódva figyeljük a bűnözés alakulásában bekövetkezett kedvezőtlen jelenségeket – mondta el dr. Kelemen Géza, a Győr-Sopron megyei Főügyészség vezetője. Bár a megyében az országos átlagnál jelentősen kedvezőbbek voltak az adatok, a főügyész kiemelte, hogy az üzérkedés és a korrupció komoly problémát jelent, melynek kiváltó oka a hiánygazdaság. Emellett hangsúlyozta a családok szerepét.

– Azt hittük, hogy a szocializmusban automatikusan csökken a bűnözés. Tévedtünk: az utóbbi nem következett be.

60 év - Két hónapnyi lemaradást hoztak be

Márciusban még senki nem hitte, hogy a győri Vörös Csillag Szálloda időre elkészülhet. Két hónapja még épp két hónapnyi lemaradásban voltak az ősszel elkészült tervekhez képest. A munkások megfeszített tempóban, gyakran két-, három műszakban dolgoztak az épületen. Így 15 nappal az átadó előtt utolérték magukat.

– Egyetlen toronydarunk van, ezt jól ki kell használnunk, ha boldogulni akarunk. Ha a munka úgy kívánja, még éjszaka is dolgozunk vele. Ilyenkor készítjük elő a következő napokra szükséges anyagot a betonozáshoz és a falazáshoz. Márciustól nemcsak a több mint két hónapi elmaradást sikerült pótolnunk, hanem ezen felül még 15 nappal meg is akarjuk rövidíteni a nyolc emeletes, 91 lakásos épület tető alá húzásának idejét – nyilatkozta Somogyi Gyula művezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában