Anafilaxiás sokk

2023.05.30. 06:43

11 éves fiú életet mentette meg az adrenalin Nyúlon

Néhány hete anafilaxiás sokkot kapott váratlanul egy 11 éves fiú Nyúlon. Az osztályfőnök-­fociedző, Horváth György és a helyi gyermekorvos, dr. Szigeti Éva gyors reakciójának és helyzetfelismerésének köszönhetően élte túl Noah az allergiás rohamot.

Simon Roberta

Dr. Szigeti Éva nemrég vette át Nyúlon a „Hétköznapi hős” díjat. A fiú megmentésével még jobban megerősítette a méltó elismerést. Fotó: Rákóczy Ádám

Az EpiPen adrenalininjekció mentette meg az életét – mesélte a Kisalföldnek Vasics Virág, a fiú édesanyja. Cikkünkön keresztül szeretne köszönetet mondani azoknak, akik megmentették gyermeke életét, és egyben felhívni mások figyelmét a hasonló helyzetekre.

A fiunk 5. osztályos, Nyúlra jár a Pilinszky János Általános Iskolába. Egészséges, jó tanuló és aktívan sportoló gyermek. Semmilyen allergiás jelet nem mutatott korábban. Kétéves kora óta az ételek terén elég válogatós, viszont a rántott halat nagyon szereti

– kezdte lapunknak Vasics Virág édesanya. 

Noah délután két óra körül evett egy afrikai harcsafilét a nagyszüleinél, majd negyed négykor ért vissza az iskolába, mert kezdődött a fociedzése. Ekkor először az arca kezdett vörösödni, majd az egész teste. – Égető, viszkető érzés volt. Próbálta vízzel csillapítani, de olyan volt, mintha olajat öntött volna a tűzre – idézi fia emlékeit az édesanya. 

– Fél négykor kezdődött volna a nyúli sportpályán az edzés, amikor az osztályfőnöke és egyben a fociedző, Horváth György hívott: ne aggódjak, de Noah tele van kiütésekkel, és szólt a gyermekorvosnak, aki már úton van. Azonnal elindultam én is a fiam után. Ekkor még nem tudtuk, mekkora a baj – mondja Vasics Virág. 

Dr. Szigeti Éva gyermekorvos fia és Noah osztálytársak, jó barátok. – Szerencsére épp úton voltam, vittem a gyermekemet az edzésre, amikor hívtak, így pillanatok alatt a focipályára értem. Közben értesítettem az asszisztensemet, hogy hozzon magával cetirizincseppeket – tette hozzá a nyúli gyermekorvos. 

– Szerintem nem percek, hanem másodpercek teltek el, ami alatt egyre rosszabb lett Noah állapota. Már menni sem tudott, csak ült. A karja és a felsőteste tele lett apró, fehér csalánkiütéssel. Hányingere volt. Az asszisztenssel a mosdóig kísértük, közben a doktornő hívta a mentőket, mert látta, hogy itt komoly baj van – emlékszik vissza a történésekre Virág. 

„Anya, elsötétül körülöttem minden, nem látok semmit” – mondta nekem Noah, és összecsuklott. – Lefektettük a hideg kőre, talán az is segített egy keveset az égő testén. Néhány másodpercre elvesztette az eszméletét, majd ismét magához tért. Ekkor mondta Éva, hogy nem vár tovább, és beadta az EpiPent – folytatta az aggódó édesanya. 

– Anafilaxiás sokk esetén a combba kell szúrni ezt az adrenalininjekciót, és néhány másodpercig bent tartani – mutatják a készüléket, ami megmentette Noah életét. 

– Akkor és ott mindenki a helyén kezelte az esetet, és szerencsére a Jóisten is velünk volt, hogy nem történt tragédia – mondja elérzékenyülve Vasics Virág. 

Mire kiérkezett a mentő, már stabilabb volt Noah állapota az adrenalininjekciónak köszönhetően. – Ismét fel tudott ülni. Gyógyszereket kapott, folyamatosan csinálták az EKG-t és a szükséges vizsgálatokat a mentőorvosok. Ezután rohammentővel bevittek minket a gyermeksürgősségire. Mire megvizsgálták a Petz-kórházban, elmúltak a kiütések. A biztonság kedvéért egy napra még bent tartották, mert lehetnek utólagos rohamok is – emelte ki az édesanya. 

A vérvizsgálat eredménye fogja megmondani, mi okozott anafilaxiás sokkot a fiúnál, de a hozzátartozók a halra gyanakodnak. Ha ebből nem kapnak átfogó képet, további allergiavizsgálatokra viszik Noah-t. Virág szerint fia halálközeli élményt élt át azok alapján, amiket elmondott a gyermeksürgősségin. Hogy fel tudja dolgozni a vele történteket, gyermek- és ifjúságvédelmi szakpszichológushoz jár. 

– Tizenöt éve, amióta háziorvos vagyok, EpiPennel járok, mindig van a táskámban és a rendelőben is felnőtt-, valamint gyermekadag. Már akkor is fontosnak tartottam ezt az adrenalininjekciót, amikor még azt hittem, hogy sosem fogom használni. Pályafutásom alatt ez volt a második alkalom, hogy segíthettem vele – hangsúlyozta dr. Szigeti Éva. A doktornő fontosnak tartja, hogy ki legyenek képezve ennek használatára a pedagógusok, és ajánlja, hogy minden orvosnál legyen egy, szükség esetére. 

Az eset után megsürgették a településen az edukációt, és több tréninget is tartott az eszköz használatáról a gyermekorvos az egyik mentőtiszt édesapával közösen. 

– Általában gyógyszertől, rovarcsípéstől vagy ételallergia esetén fordul elő anafilaxia. Az esetek 50 százalékában nincs előjele. Eddig nem volt jellemző, hogy valaki pollen miatt kapjon anafilaxiát, de kollégáimtól hallottam, hogy volt már rá példa – tudtuk meg a doktornőtől, aki nemrég vette át Nyúlon a „Hétköznapi hős” kitüntetést. 

– A történtek óta Noah két EpiPennel jár – ha egy nem működne – mindenhova, ha bármilyen reakciót észlel, már nem kell az ájulásig várni, azonnal beadhatják neki. Az eszközök szavatossága egy év, nyáron pedig 25 fok felett hűteni kell – ismertette Virág, aki nagyon hálás azért, hogy megmentették a fia életét, mivel sok olyan hírt hallani, hogy nem végződik ilyen jól egy hasonló allergiás roham. 

Köszönöm mindenkinek, aki segített: a gyermekorvosnak, az osztályfőnöknek, a mentőknek, a szülőknek, barátoknak, akik aggódtak Noah-ért.

Az ismeretterjesztő oktatást tanító célzattal folytatják Nyúlon a többi oktatási intézményben, hogy mindenki tudja, hogyan cselekedjen hasonló helyzetben. Valamint összefogásból vásárolnak az iskolába és az óvodába EpiPent, hogy kéznél legyen, ha szükség van rá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában